Firehouse - Starovice, Czech Republic
CS: Hasicska zbrojnice v obci Starovice // EN: Firehouse in Starovice
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Z historie hasicu
Vydáním požárního zákona pro Moravu v.r.1873 bylo doporuceno všem obcím, které mely více jak sto domovních císel zrizovat dobrovolné hasicské sbory.
Ve Starovicích byl založen nemecký sbor dobrovolných hasicu již v roce 1883, jako jeden z prvních hasicských sboru na bývalém hustopecském okrese. Ve znaku meli "FFFF" Frisch, Frei, From, Frohlich, preloženo: sveží, volný, zbožný, veselý.
Ve vesnici postavili menší požární skladište s dominantní zdenou ctyrhranou veží na sušení hadic a pri ní spolkovou místnost.
Obec zakoupila za 400 zlatých rucní pojízdnou stríkacku na záprah koní a na výstroj darovala dalších 200 zl., Další financní dary získali hasici od: císare Františka Josefa ve výši 60 zl., Moravskoslezské pojištovny 40 zl., od Dolnorakouské pojištovny Donau 15 zl. (viz kronika obce z r.1929.

V letech 1935 – 1940 postavili na horním konci vesnice takzvanou turnhalu se znakem ctyr FFFF ve štíte. Stríkacka a výzbroj byly válecnými událostmi zniceny nebo rozebrány. Turnhala byla v roce 1946 pridelena telovýchovné jednote sokol.
Po roce 1945 zacalo osidlování Starovic ceským obyvatelstvem z okolních vesnic. Další rok 1946 byl založen Sbor dobrovolných hasicu, který cítal 19 zakládajících clenu. Prvním velitelem byl Válka František. Po nem následoval Višnovský Julius.

Sbírkou mezi obcany a príspevkem MNV porídili novou motorovou stríkacku, pracovní a slavnostní stejnokroje. Stríkacku uvedli do provozu slavnostním svecením. Kmotrou byla Františka Frolichová c.p.120. Sbor byl z pocátku velmi aktivní, zajištoval nejen ochranu proti požárum v obci, ale podílel se i na kulturní cinnosti v obci.
Pocátecní aktivita postupne slábla a behem dalších let se stával sbor neaktivní.

Zákonem c. 62/1950 a zákonem 35/1953 byla odpovednost za technickou a výkonovou stránku prenesena na národní výbory. Došlo i ke zmene názvu na Ceskoslovenský svaz požární ochrany.

Až do roku 1977 hasici pouze vyjíždeli k požárum a nevyvíjeli žádnou jinou cinnost. V roce 1977 byl zvolen novým predsedou Jan Anšlág a velitelem František Beier, který se po Pavlu Novákovi zacal aktivne venovat mládeži. Byla vytvorena mládežnická družstva požárníku, která se seznamovala s hasicskou technikou a každorocne porádala celookresní soutež „Plamen“.
V léte 1978 se zacala opravovat zchátralá hasicka v akci „Z“požární zbrojnice a její oprava pokracovala až do roku 1983. Práce byly provádeny brigádnicky místní organizací.
V roce 1983 bylo vzpomenuto 100 let trvání hasicu v obci.
Požární zbrojnice byla dobre vybavena. Mela tri motorové stríkacky ruzných výkonu PP S8, PP S 12, PP S 16, protipožární auto Praga V3S.

V tomto období byli hasici velice aktivní. Organizace mela kolem 50 clenu a mimo odborného výcviku mládeže porádali každorocne i kulturní a spolecenské akce a zábavy.

Aktivita, kterou oživili Jan Anšlág a František Beier postupne ochabovala a po jejich odchodu z organizace cinnost zanikla. Dnešní cinnost spocívá pouze v hasicských výjezdech k požárum. Nutno pripomenout velkou pomoc našich hasicu pri povodních v roce 2006 v obci Uhercice, za kterou dostali pochvalu od tehdejšího ministra vnitra Františka Bublana.

EN:
From the history of firefighters
Fire issuance of the Act for Moravia vr1873 was recommended to all municipalities that had more than a hundred house numbers to establish volunteer fire brigades.
Starovice was founded by a German volunteer fire brigade already in 1883, as one of the first fire brigade in the former district of Hustopece. In the character had "FFFF" Frisch, Frei, From, Frohlich, translated: fresh, free, devout, cheerful.
In the village they built a small fire brick warehouse with a dominant squared tower for drying hoses and in the clubroom.
The municipality bought for 400 gold a mobile hand-held syringe to harness horses and equipment donated another 200 zl., Other donations received from firefighters: Emperor Franz Josef of 60 zl., Moravskoslezské insurance 40 zl., From the Lower Austrian insurance company Donau 15 zl. (See Chronicle of the village from 1929.

In the years 1935 - 1940 was built at the upper end of the so-called turnhalu will feature four FFFF in the shield. Syringe and weaponry of war have been destroyed or dismantled. Turnhala was in 1946 awarded the sports falcon.
After 1945 began colonization Starovic Czech inhabitants of the surrounding villages. Another year of 1946 was founded voluntary fire brigade, which numbered 19 founding members. The first commander was František war. He was followed by Julius Višnovská.

Collection between citizens and the contribution made by MNS new chain syringe, working and ceremonial uniforms. Syringe put into operation a ceremony of ordination. Godmother was Francis Frolichová c.p.120. The choir was from the beginning a very active, not only ensures protection against fires in the village, but also participated in cultural activities in the village.
Initial activity gradually waned, and over the years became a chorus inactive.

Law no. 62/1950 and Law 35/1953 was responsible for technical and site power delegated to national committees. There was also a change in the name of the Czechoslovak federation fire protection.

Until 1977 only they drove firefighters to fires and undertake any other activity. In 1977 he was elected the new chairman Jan Anšlág and captain Franz Beier, who after Pavel Novak began to actively pursue youth. It was created by youth teams of firemen, who became acquainted with fire fighting equipment and the district-wide competition organized annually by "Flame".
In the summer of 1978 he began to repair the dilapidated firefighter in action "Z" firehouse and its correction continued until 1983. Work was carried brigade workers and local organizations.
In 1983 it was remembering 100 years of firefighters in the village.
Firehouse was well equipped. She had three syringes of various motor performance S8 PP, PP S 12, S 16 PP, Fire car Praga V3S.

In this period they were very active firefighters. The organization had about 50 members and beyond the training of youth held annually as well as cultural and social events and entertainment.

The activity, which revived Jan Anšlág and Franz Beier gradually wane after their departure from the organization activity ceased. Today's activity consists only in fire exits fires. Be of great help to remind our firefighters during the floods in 2006 in the village of Uhercice, for which he received praise from former Interior Minister Frantisek Bublan.

Source/Zdroj: (visit link)
Paid or Volunteer: Volunteer