Kostel svatého Kríže (Wiki) - Nebovidy, Czech Republic
CS: Kostel Svatého Kríže // EN: Roman Catholic Church of the Holy Cross
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Kostel svatého Kríže je rímskokatolický chrám v obci Nebovidy v okrese Brno-venkov. Je chránen jako kulturní památka Ceské republiky. Je filiálním kostelem moravanské farnosti.
První písemná zmínka o nebovidském kostele pochází z roku 1329, kdy se stal farním. Jádro chrámu je však starší, dochované obvodové zdi lodi s okénky a vstupním portálem dokládají, že kostel byl postaven v románském slohu po polovine 13. století. Zrejme kolem poloviny 14. století bylo puvodní knežište nahrazeno novým pravoúhlým se sakristií. Asi ze 70. a 80. let 14. století pochází gotická fresková výzdoba interiéru kostela, která byla objevena a restaurována na prelomu 20. a 21. století. Na konci 15. století byly zdi lodi zvýšeny a prostor byl zaklenut sítovou klenbou. Zrejme po požáru v roce 1821 byla v rámci celkové obnovy chrámu pristavena k jižní stene predsín s tocitým schodištem na kruchtu. Roku 1908 byla do dnešní podoby upravena hranolová zvonice. Velké úpravy se chrám dockal v roce 1936, kdy byl presbytár prodloužen na dvojnásobnou délku a zároven byla pristavena nová sakristie.

EN:
Church of the Holy Cross is a Roman Catholic cathedral in the municipality Nebovidy district Brno-country. It is protected as a cultural monument of the Czech Republic. It is a subsidiary church Moravanský parish.
The first written mention of Nebovidská church dates from 1329, when he became parish. The core of the temple is older, surviving perimeter wall of the vessel with windows and entrance portal show that the church was built in Romanesque style in the mid 13th century. Probably around the mid 14th century the original chancel was replaced by a new rectangular sacristy. Probably from the 70s and 80s of the 14th century Gothic fresco decoration comes from the interior of the church, which was discovered and restored at the turn of the 20th and 21st centuries. At the end of the 15th century were the vessel wall and increased space was vaulted arches. Apparently, after a fire in 1821 it was part of an overall restoration of a temple built on the southern wall of the hall with a spiral staircase to the loft. 1908 was adjusted to its present form prismatic belfry. Major improvements to the temple finally received in 1936, the presbytery was extended to double the length of the well was built a new sacristy.

Source/Zdroj: (visit link)