Kostel svatého Martina - Dolní Loucky
CS: gotický kostel Svatého Martina // EN: Medieval Church of St. Martin
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:¨
Kostel svatého Martina je rímskokatolický chrám v obci Dolní Loucky v okrese Brno-venkov. Je chránen jako kulturní památka Ceské republiky. Je farním kostelem dolnoloucské farnosti.
Kostel v Dolních Louckách byl postaven ve druhé polovine 13. století, jednalo se o plochostropý jednolodní chrám, pricemž obvodové rane gotické zdivo lodi se dochovalo dodnes. Pred rokem 1486 byl upraven pozdne goticky, z této doby pochází hranolová vež pristavená k západnímu prucelí, do které byl druhotne osazen puvodní portál doplnený o nové vnitrní ostení. Ve druhé polovine 17. století došlo k barokním úpravám, kdy bylo postaveno soucasné trojboce ukoncené knežište a zároven byla valene zaklenuta lod. Približne v polovine následujícího století byla k jižní stene presbytáre pristavena sakristie, nová sakristie, umístená u severní strany knežište, byla zbudována v roce 1985.
Na schodišti pred kostelem se nachází freska Príchod sv. Cyrila a Metodeje od Jana Floriana z roku 1986 (vytvorena do cerstvé malty). V presbytári za oltárem se nachází malba Plášt sv. Martina, triptych od Milivoje Husáka z roku 1987.
Kolem kostela se nacházel puvodní hrbitov, jeho ohradní zed a barokní márnice, ve 30. letech 20. století prestavená na bránu, jsou také památkove chráneny.

EN:
St. Martin's Church is a Roman Catholic church in the village of Dolni Loucky district Brno-country. It is protected as a cultural monument of the Czech Republic. It is the parish church dolnoloucské parish.
Lower Loucky church was built in the late 13th century, it was a flat ceiling nave temple with the peripheral Early Gothic masonry ship has survived to this day. Prior to 1486 it was the late Gothic style of this period comes tower added on the western façade that has secondarily fitted with the original Portal accompanied by a new inner lining. In the second half of the 17th century there was a Baroque alterations, which were built today completed three sided presbytery and in parallel with barrel vaulted nave. Approximately half of the next century, the south wall of the presbytery built a sacristy, a new sacristy, located at the north side of the chancel was built in 1985.
On the front steps of the church there is a fresco of St. Coming. Cyril and Methodius by Jan Florian 1986 (made up of fresh mortar). In the chancel behind the altar is the painting smocks St. Martin triptych from Milivoje Husak, 1987.
Around the church was in the original cemetery, a fortification wall and Baroque morgue in the 30s of the 20th century, rebuilt at the gate, they are also listed.

Source/Zdroj: (visit link)
Building Materials: Stone