Sign of History - Moravské Knínice, Czech Republic
CS: historie obce Moravské Knínice // EN: Signs of History village Moravské Knínice
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Historie obce

Doklady osídlení území pocházejí už ze starší doby kamenné. První zmínku o obci je možné najít v listine z roku 1235, v níž papež Rehor IX. vzal pod svou ochranu cisterciácký klášter v Predklášterí u Tišnova. Pri této príležitosti papež zminuje obec Chieniz, jenž prináleží klášteru.

V roce 1418 ceský král Václav IV. dává Knínice lénem Janu z Lomnice za jeho verné služby. Prívlastek „Moravské“ se objevuje teprve v roce 1437. V roce 1519 již celé Knínice patrily k panství veverskému.

O významu obce svedcí také existence obecní peceti. Pecet nese ve znaku podrývák, což je staré zemedelské náradí, sloužící ke kyprení pudy a vinarský nuž. Ze symbolu vychází soucasný znak obce.

Uprostred vesnice stojí památkove chránený kostel postavený v roce 1366 ve slohu gotickém a je zasvecen sv. Markéte. Obec byla samostatnou farností až do roku 1562, pak byla sloucena s farností kurimskou. V presbyteriu jsou dochovány vzácné fresky. Ve veži kostela jsou dva zvony z první pol. 16. století.

Pozoruhodnou dominantou je památkove chránená kaple sv. Cyrila a Metodeje postavená v roce 1862. Obraz nad oltárem zachycuje príchod bratru Cyrila a Metodeje do Velehradu na Morave za casu krále Rostislava roku 863.

Na východním vjezdu do obce se nachází kaple sv. Jana Nepomuckého postavená v roce 1856.

Nejstarším verejným svetským objektem byla puvodní budova školy postavená v roce 1811. Budova však v roce 1860 vyhorela pri velkém požáru s celou radou dalších domu. Nová škola byla postavena v centrální cásti obce vedle kostela v roce 1882, puvodne jako prízemní, nyní má dve podlaží. V obci je také materská škola postavená v šedesátých letech. Do základní školy docházejí žáci do 1.–5. rocníku. Soucástí školy je školní jídelna a družina. Od 6. rocníku dojíždí deti do škol v okolí.

EN:
Town History

Evidence of settlement area date back to the Stone Age. The first mention of the village can be found in a document from 1235 in which Pope Gregory IX. he took under his protection Cistercian monastery in Predklášterí Tisnova. On this occasion, the Pope mentions Chieniz village, which belongs to the monastery.

In 1418 Czech King Wenceslas IV. He gives Knínice fief of Jan of Lomnice for his loyal service. The attribute "Moravian" appeared only in 1437. In 1519, already a Knínice belonged to the estate veverskému.

The importance of municipalities evidenced by the presence of the municipal seal. Seal bears the emblem ripper, an old farm implements, used for loosening soil and wine knife. The symbols based on the current character of the village.

In the middle of the village stands a listed church built in 1366 in the Gothic style and is dedicated to St. Margaret. The village was an independent parish until 1562, it was merged with the parish Kurimská. In the presbytery they are preserved precious frescoes. In the tower of the church are two bells from the first half. 16th century.

A notable landmark is a listed chapel. Cyril and Methodius, built in 1862. The painting above the altar depicts the arrival of brothers Cyril and Methodius in Velehrad in Moravia in the days of King Rostislav 863rd

At the eastern entrance to the village there is a chapel. John of Nepomuk, built in 1856th

The oldest public mundane object, the original school building was built in 1811. However, the building burned down in 1860 during a large fire with a number of other houses. The new school was built in the central part of the village next to the church in 1882, originally as a ground, now has two floors. There is also a kindergarten built in the sixties. To attend primary school pupils to 1 to 5 year. The university is a school dining room and suite. From 6th grade children commute to schools in the area.

Source/Zdroj: (visit link)
Group that erected the marker: obec Moravské Knínice