Sign of History "lesni správa Brno" - Kurim, Czech Republic
CS: historie lesu Brna // EN: Sign of History forests Brno
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Historie Lesu mesta Brna se datuje od 13. století, kdy tehdejší královské mesto Brno dostávalo majetek darem, zástavou nebo odmenou. Koupí zacalo získávat lesy až v 15. století od pánu v okolí mesta. V první polovine 16. století koupilo mesto jeden z nejduležitejších majetku – tvrz a ves Kurim, kde zrídilo správní stredisko statku mesta Brna a odtud pozdeji brnenská radnice spravovala jako vrchnost všechna svá venkovská panství. Šest století snažení mestských radních vedlo k tomu, že v roce 1938 dosáhly brnenské mestské lesy rozlohy 7 514 ha.

Neblahý rok našich dejin 1948 težce zasáhl i hospodarení mestských lesu. Po velkém politickém nátlaku byla brnenská radnice v roce 1954 donucena nejvyššími státními orgány predat veškerý lesní majetek státu. V jednáních se však podarilo prosadit, že mestu zustanou ve správe lesy, které mají charakter lesoparku a leží v nejbližším okolí mesta.

Zvrat nastal až po roce 1989. Vydáním zákona CNR c. 172/1991 Sb. o prechodu nekterých vecí z majetku Ceské republiky do vlastnictví obcí se mesto Brno stalo znovu vlastníkem svého puvodního lesního majetku. Pro zajištení odborné správy v mestských lesích byla v roce 1992 zrízena príspevková organizace Lesy mesta Brna. Spolecnost Lesy mesta Brna, spol. s r. o. vzniká v roce 1994 z puvodní príspevkové organizace. Zakladatelem a jediným vlastníkem je mesto Brno. Dne 28.cervna 2006 schválilo Zastupitelstvo mesta Brna zmenu právní formy na akciovou spolecnost. Statutárním orgánem je predstavenstvo. Predmetem cinnosti je odborná správa a rozvoj majetku statutárního mesta Brna, podnikání s ním, plnení verejných služeb s obecne prospešným posláním.

Dnešní majetek statutárního mesta Brna, jehož odbornou správu Lesy mesta Brna, a.s. provádejí, predstavuje více než 8.200 ha plochy, která zahrnuje 8.186 ha pozemku urcených k plnení funkcí lesa, zbývající cást je orná puda a ostatní plochy. Od zacátku novodobého hospodarení (tedy od r. 1993) došlo k nárustu pozemku spravovaných LmB o 900 ha. Plošné zastoupení dle kategoriií lesa:

Lesy hospodárské 5 970 ha
Lesy ochranné 176 ha
Lesy zvláštního urcení

prímestské a rekreacní 1 611 ha
v oblasti vodních zdroju 37 ha
na chránených území 158 ha
v uznaných oborách 166 ha

EN:
Forests history of Brno dates from the 13th century, when the former royal city of Brno received a gift of assets, arrest or reward. Buys begun to acquire woods until the 15th century masters from around the city. In the first half of the 16th century city bought one of the most important possessions - fort and village Kurim, which established the administrative center of estates in Brno and then later managed the Brno City Hall as the nobility all his rural estate. Six centuries efforts aldermen led to the fact that in 1938 reached the Brno municipal forest area of ??7514 hectares.

Inauspicious year in our history in 1948 severely affected and management of urban forests. After the great political pressure was the Brno City Hall in 1954 forced the highest state authorities to pass all state forest property. The negotiations, however, managed to assert that the city will remain in managing forests, which have the character of the park and is near.

Reversal came after 1989. The issuance of the Act No. 172/1991 Coll. Some things about the transition from the Czech Republic to Municipalities, the city of Brno happen again owns its original forest property. To ensure professional management of urban forests in 1992 established a contributory organization Forests of Brno. The company Lesy city of Brno, spol. s ro created in 1994 from the original budgetary organizations. The founder and sole owner is the city of Brno. On June 28, 2006 was approved by the General Assembly change the legal form of a joint stock company. The statutory body is the Board of Directors. The activities of a professional property management and development of Brno, the business with him, the fulfillment of public service with charitable mission.

Today the property of Brno, the professional management of forests in Brno, as conducted, representing more than 8.200 ha area, which covers 8.186 ha of land intended to fulfill forest functions, the rest is arable land and other areas. Since the beginning of the modern economy (ie, from r. 1993) increased land managed by LMB 900 ha. Spatial representation according to forest categories:

Forests of 5970 hectares
Protective forests 176 ha