Aliancni erb Jana Skrbenského a Leonie Cejkove - Drevohostice, Czech Republic
33U E 687970 N 5478371
Aliancni erb Jana Skrbenského z Hriste a Leonie Cejkove z Badenfeldu nad vchodem do zamku Drevohostice.
Location: Olomoucký kraj, Czechia

Skrbenští z Hríšte
Skrbenští z Hríšte jsou starý moravský panský rod. V 16. století zacali svuj predikát odvozovat podle vsi Skrben a prídomek od tvrze Hríšte na Olomoucku. Jan Skrbenský prevzal prídomek z Hríšte v roce 1532 a mel ctyri syny. Jeden z nich, Jan, ochranoval Jednotu bratrskou a stal se direktorem za rytírský stav. Po stavovském povstání emigroval. Další dva synové zemreli bezdetní. Dedice mel pouze poslední syn Jaroslav, kterému patrilo hoštálkovské panství, statky na Tešínsku, dále získal Fulnek a Drevohostice.
Jan mladší Skrbenský z Hríšte, povýšil v roce 1658 do panského stavu. Potomci jeho bratra Bernarda se prestehovali do Slezska. Príslušníci rodu pusobil vetšinou jako hejtmané, komorí ci soudci na Tešínsku. Karel Leopold padl v bitve u Kolína v roce 1757. Jejich erb tvoril stríbrný štít s cerným pruhem – heraldický kul. Po povýšení do panského stavu pridali po obou stranách kulu zlaté zrcadlo s jedenácti cernými pštrosími péry.

Cejkové z Badenfeldu
Cejkové z Badenfeldu (nemecky psáni jako Czeikové) byl slezský rod, který se mezi šlechtické rody zaradil až v 18. století.
Bearer of Coat of Arms: Noble (aristocratic) family

Full name of the bearer: Jan Skrbensky z Hriste a Leonie Cejkova z Badenfeldu