Mestska trznice - Brno, Czech Republic
CS: bývala mestska trznice // EN: Former City Market
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Mestská tržnice s 52 prodejními boxy, postavená na míste starého domu, zboreného v roce 1890, byla slavnostne otevrena 1. srpna 1891. Zajímavé a zcela neobvyklé byly okolnosti kolem vzniku projektu. Brnenským radním se tak zalíbily dve stejné stavby tržnic v chorvatské Rijece, že požádali tamní radnici o plány. Podle nich pak nechali o deset let pozdeji, tedy v letech 1890–1891, postavit naprosto vernou kopii. Autorem projektu byl vedoucí mestské technické kanceláre v Rijece Ing. Igor Vauchnig.
Prízemní objekt se skládá ze trí celku, dvou kratších prucelních front, které jsou postaveny z omítaných cihel a svírají strední trakt. Ten byl navržen kontrastne - masivní vyzdený sokl nese subtilní kovovou prosklenou konstrukci. Spojení "vysoké" architektury, reprezentované tady historizující vstupní cástí, která pripomene vítezný oblouk, s "inženýrským" stavitelstvím nebylo tehdy neobvyklé - užívalo se ho práve pri stavbách tržnic a výstavních pavilonu. Po stranách vstupu jsou umísteny reliéfní obrazce v plastických rámech, v nichž bohatý štukový dekor s motivy ovoce a zeleniny odkazuje na podobné rokokové hrícky. Pokusem o sjednocení takové stylové roztríštenosti je nekolikanásobné užití trojclenného systému, který se objevuje v základním rozvržení hmot, v rešení vstupní cásti nebo v podobe trojdílných oken o 12 polích.
Tržnice svému úcelu sloužila jen krátce, už v roce 1898 byla adaptována na telocvicnu nemeckého Turnvereinu, v roce 1912 prestavena znovu na tržnici, v roce 1926 opet prestavena na kinosál s 502 místy. Kino poté v prubehu let zaznamenalo radu stavebních úprav doprovázející snížení ci zvýšení poctu míst. Zajímavostí je, že od 11.10.1957 se stalo prvním kinem v Brne se širokoúhlým promítáním. V roce 1989 došlo k ukoncení cinnosti kina v budove. Následne zde nejakou dobu pusobila tanecní škola Starlet, poté byl objekt rekonstruován a vzniklo zde sportovište pro squash a bowling. V roce 2014 byl provoz Squash Radost ukoncen a budova je nyní v nabídkách realitních kancelárí. Její další využití je tak ve hvezdách.

zajimavost:
Po stranách vstupu (celní stena z Cejlu) jsou v textu zmínené reliéfní obrazce v plastických rámech s bohatým štukovým dekorem s motivy ovoce a zeleniny. Otázkou je, kolikrát je tam kukurice neboli turkyn. Strana je myšlena pri pohledu na celní stenu od kolejí.

Levý obrazec - 0 kukuric.
Pravý obrazec - 1 kukurice.
viz foto v galerii

EN:
City Market, with 52 retail boxes, built on the site of an old house, which was demolished in 1890, was inaugurated on August 1, 1891. An interesting and quite unusual were the circumstances surrounding the creation of the project. Brno councilors so liked the same two buildings marketplaces in Rijeka, Croatia, they asked the local city hall plans. According to them, then they left about a decade later, in the years 1890-1891, to build a completely faithful copy. She was designed by the leading municipal technical offices in Rijeka Ing. Igor Vauchnig. Storey building consists of three parts, the facade two shorter queues, which are built of plastered brick and grip the middle tract. It was designed by contrast - a massive brick-lined pedestal carries a subtle metallic glass structure. The phrase "high" architecture represented here historicist entrance area, which will commemorate the triumphal arch, with "engineering" building craftsmanship was not unusual at that time - were taking him just in the construction of marketplaces and exhibition pavilions. After the sides of the entrance are placed embossed pattern in plastic frames in which the rich stucco decoration with motifs of fruits and vegetables refers to such rococo puns. Attempting to unify such a fragmented style is the use of multiple triple system, which appears in the basic layout masses, in solving the input area or in the form of a three-part windows of 12 fields. Market served for a short time, in 1898, was converted into a gymnasium German Turnverein, in 1912 rebuilt again at the marketplace in 1926, again converted into a cinema with 502 seats. Kino then over the years has experienced a series of alterations accompanying increase or decrease the number of seats. It is interesting that from October 11, 1957 became the first theater in Brno wide screenings. In 1989, the closure of cinemas in the building. Subsequently, she worked there for some time Starlet Dance School, after the building was reconstructed and created here for the sport of squash and bowling. In 2014, the operation Squash Joy completed and the building is now on the menus of Realtors. Its other use is so up in the air.

Attractions:
Along the sides of the entrance (front wall of Cejl) are mentioned in the text embossed pattern in plastic frames with rich stucco décor of fruits and vegetables. The question is, how many times there is corn or Turkish women. It is meant a side when looking at the front wall of the track.

Left relief - 0 maize.
Right relief - 1 maize.