Bell Tower - Vavrinec, Czech Republic
CS: zvonice // EN: Bell Tower
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Vavrinecká zvonicka

Presné datum zbudování této sakrální stavby se nepodarilo zjistit.
Vzhled stavby odpovídá osmnáctému století a pravdepodobne se do dnešních dnu príliš nezmenil. Zvonicka leží v nadmorské výšce 541 metru a je vzdálena 85 m od sochy sv. Vavrince. Tato kameno-cihlová dominanta centra naší obce je vysoká deset metru, z toho zdená cást má 4,4 metry a rozmer pudorysu je 3 x 3 metry. Medeným plechem opláštená vež je ukoncena kovaným krížem. Drevená konstrukce veže ukrývá zvon z roku 1950, který má prumer 45 cm a výšku 40 cm. Bez srdce váží 50 kg a má ladení a' (440 Hz), kované srdce váží 7 kg. Na zvonu je nápis „SV. VAVRINEC – L. P. 1950“ a na protilehlé strane je text „VENOVALA P. K. Ž-D Z VAVRINCE“. V horní cásti zvonu je uveden výrobce „Z. U. K. CESKÁ U BRNA“.

V prucelí kaplicky jsou umísteny elektrické hodiny, pod kterými jsou prosklené dvere chránené okrasnou mríží vyrobenou kovárem Sykou z Nemcic. Uvnitr kaplicky byl vystaven kamenný výklenek dva metry vysoký, metr široký a hlouboký pul metru. Znázornuje jeskyni, v níž se nachází dve drevené sochy: klecící dívka sv. Bernadetta – výška 1 m a Panna Marie Lurdská – výška 1,5 m. Na malém oltári je krížek a oltární plátno nese vyšitý nápis „AVE MARIA“. Sochy zhotovil z lipového dreva podle pohlednice sloupský rezbár pan Josef Mikulášek. Tricet tisíc korun na zaplacení rezbári bylo vybráno mezi vavrineckými katolickými ženami a dívkami. Kaple tedy není zdobena ve znamení sv. Vavrince – patrona obce. Po zakoupení a posvecení samostatne stojící sochy sv. Vavrince dne 11. srpna 1935 se v naší vesnici každorocne pocátkem srpna slaví posvícení, neboli pout, a u místní kaplicky se konává „poutní slavnost“. O opravách zvonicky se nedochovaly žádné informace,
ale urcite k nim docházelo. První již zaznamenaná velká oprava probehla
v roce 1950 pri instalaci nového zvonu. Byla vynucena tím, že následkem hniloby došlo k narušení drevené konstrukce krovu. Puvodní kulatou vež demontoval
Josef Musil z cp. 1. Drevenou konstrukci nového tvaru zhotovili tesari Emil Kakác z cp. 79 a Vojtech Krátký z cp. 87. Klempírské práce provedl vavrinecký rodák Alois Slouka z Kurimi. Pri této oprave byla vytvorena zminovaná umelá jeskyne. Nekteré historické prameny uvádejí, že kaplicka pochází z 18. století. O puvodním zvonu nebo zvonech, které byly ve veži, se bohužel nic neví. Smutný osud potkal v roce 1943 zvon z této kaplicky, který byl zabaven na válecné úcely. Následujícího dne, kdy zvonicka na návsi utichla, zacal zvonit Jan Hejc, bednár z cp. 31. Klepáním na zavešený cinel oznamoval poledne a vecerní klekání. Po nejaké dobe byl do naší kaplicky zavešen jen železný vykutý zvon od pana Vašícka z cp. 30. Tento, pricinením príslušníku rodiny Ševcíkových z cp. 20 („u Havlu“), vyzvánel až do roku 1950.

V roce 2004 byla kaplicka zrekonstruována do nynejší podoby. Duvodem byl velmi špatný stav zdiva, omítek a drevené cibulovité veže. Za pouhé tri mesíce byly provedeny veškeré stavební úpravy a vznikla nová vež, do níž byl zavešen puvodní zvon, který je nove ovládaný radiovým signálem z atomových hodin ve Franfurktu nad Mohanem. Modernizace byla nutná, jelikož poruchy zvonení byly stále castejší. Presto, že starší mechanizmus byl po dlouhá léta odborne serizován Janem Kakácem z cp. 90, obcas se muselo zvonit rucne (vetšinou Jan Porízek z cp. 42).Nyní zvon vyzvání trikrát denne. Klekání je nastaveno na 7. a 19. hodinu, zvon zní po dobu dvou minut. Délka zvonení byla dána dobou potrebnou pro modlidbu Andel Páne, pri které se klecelo – odtud klekání. Poledne je oznamováno tri minuty. Mimo odborných fi rem se na oprave podíleli vavrinecní obcané, kterí odpracovali 300 hodin. Obnova znacne ponicené a sešlé kaplicky si vyžádala 250 tisíc korun z obecního rozpoctu a místní verící prispeli cástkou 10 000 Kc ze sbírek porádaných pri mších. Oprava kaplicky byla zakoncena na vavrineckou pout mší svatou, kterou sloužil kaplan František Putna ze sloupské farnosti za úcasti pocetné verejnosti z Vavrince a okolí.

EN:
Bell Tower in the village of Vavrinec.

The exact date of the construction of religious buildings could not be determined.
The look of the building corresponds to the eighteenth century, and probably to this day has not changed much. Belfry lies at an altitude of 541 m and is 85 m away from the statue of St. Lawrence. This stone brick dominant center of our community's high ten meters from the walled part has a dimension of 4.4 meters and a floor plan is 3 x 3 meters. Copper sheet clad tower is finished forged cross. The wooden structure of the tower hides a bell from 1950, which has a diameter of 45 cm and a height of 40 cm. Without heart weighs 50 kg and has a tuning '(440 Hz), forged heart weighs 7 kg. On the bell's inscription, "SV. VAVRINEC - LP 1950 "and on the opposite side of the text is" dedicated P. K. M-DZ LAWRENCE ". On top of the bell is a matter of "Z. U. K. CZECH U BRNO ".

The facade of the chapel are located electric clock under which the glass doors protected by a decorative grille made blacksmith Syko from Nemcice. Inside the chapel was built of stone alcove two meters high, a meter wide and half a meter hlouboký. It shows a cave in which there are two wooden statues: St. kneeling girl. Bernadette - height 1 mA Our Lady of Lourdes - height of 1.5 m. On a small altar cross and altar cloth bears the embroidered inscription "AVE MARIA". Sculptures made from linden wood by postcard Sloupský woodcarver Josef Mikulášek. Thirty thousand crowns to pay for carvers were selected among vavrineckými Catholic women and girls. Thus, the chapel is adorned with the sign of St. Laurence - patron saint of the village. After buying and dedication of the statue of St. detached. Lawrence on 11 August 1935 in our village every year in early August celebrating the feast, or pilgrimage, and the local chapel to carry on "pilgrim feast." The repair of the bell tower there are not any information,
but they were certainly made. Already recorded the first major renovation took place
in 1950 to install a new bell. It was necessitated by the fact that due to rot compromising the wooden truss structure. The initial round tower dismantled
Josef Musil of no. 1. Wooden construction of the new shape they made carpenters Emil Kakác of Nos. 79 and Vojtech short of no. 87. Plumbing performed Vavrinecká native Alois Slouka of Kurimi. When this patch was created mentioned grotto. Some historical sources indicate that the chapel dates from the 18th century. The original bell or bells that were in the tower, unfortunately, does not know anything. Sad fate in 1943, the bell of the chapel, which was confiscated for war purposes. The following day, the bell tower in the square fell silent, began to ring John Hejc, cooper from no. 31st tap the suspended cymbal announced midday and evening angelus. After some time he was in our chapel hung just dig iron bell from Mr. Vasicek from no. 30. This, Endeavor family members Ševcík from no. 20 ("Havel"), rang until 1950.

In 2004, the chapel was rebuilt to its present form. This was due to very poor condition of the masonry, plaster and wood bulbous tower. In just three months were carried out all construction work and a new tower, to which he was suspended from the original bell, which is newly operated radio signal from the atomic clock in Franfurkt Main. Modernization was necessary because the ringing disorders were more frequent. Nevertheless, the older mechanism has long been expertly adjusting John Kakác from Nos. 90, occasionally had to ring hand (mostly Jan Porízek from no. 42) .Now bell rings three times a day. Kneeling is set on the 7th and 19th hour, the bell sounds for two minutes. Length bell was given to the time required for the Angelus Prayer at which kneel - hence kneeling. Noon notified three minutes. Outside professional firms to repair part vavrinecní citizens who worked 300 hours. Restoring extensively damaged and rundown chapel claimed 250,000 crowns from the municipal budget and local believers contributed € 10 000 CZK from the collections held at Masses. Repair chapel was completed at St. Lawrence pilgrimage Mass, he served chaplain Francis Putna from Sloup parish attended by numerous public of Lawrence and the surrounding area.
Address of Tower:
Vavřinec, Czech Republic