RM: 518028 - Vrede - Zaandam
Imposante en karakteristieke voormalige meelfabriek, gelegen aan Zijkanaal H te Zaandam.
Location: Noord-Holland, Netherlands

Iedere oudere Zaandammer zal het er mee eens zijn. Het complex van de Stoommeelfabriek “De Vrede”, dat sinds 1918 totaal verloren aan het Noordzeekanaal heeft gestaan, was jarenlang het meest sinistere en mysterieuze industriële gebouw in Zaandam. Tegenwoordig is het ingebouwd in de plaatijzeren gevelbeplating van de omringende industrie op het industrieterrein Achtersluispolder. Grote stapels containers van het, op het complex gevestigde “Container Terminal Vrede” maken het zicht op het gebouw er niet beter op.

Het had niet veel gescheeld of de lokale overheid had het gebouwd laten slopen. In de grootse plannen voor de Amsterdamse haven was er geen plaats meer voor dit monumentale pand.

Op woensdag 28 april 1976 publiceerde “De Courant Nieuws van de Dag” een pagina groot artikel over de “kolossale miskoop in de vlakte”. Volgens dit artikel heeft de gemeente Amsterdam in 1958 fl. 975.000 gemeenschapsgelden uitgeven voor de aankoop van een complex uit 1918. Of, zoals de krant zegt: “voor wat Amsterdam betreft in het Noordzeekanaal gegooid”
Toen het complex in 1958 met anderhalf hectare grond werd geveild, dacht Amsterdam een goeie slag te slaan. De mogelijkheid bestond dat De Vrede zou moeten verdwijnen voor een te graven formatiehaven of voor een mogelijk te graven kanaal om de Noord.

Inmiddels blijkt uit de diverse uitlatingen in de pers dat Container Terminal Vrede van plan is te verhuizen naar een nieuwe locatie. Bovendien wordt het industrieterrein Achtersluispolder opnieuw ingericht en zal er ook plaats zijn voor meer modern vormgegeven bedrijfsgebouwen. Allicht dat er op korte termijn ook voor “De Vrede” een herbestemming gezocht moet worden.

bron en veel meer informatie: (visit link)
Monument Number: 518028