Žerotín Chateau - South Moravia, Czech Republic
Žerotín Chateau in Valasske Mezirici
Location: Zlínský kraj, Czechia

Chateau from the 16th century built by Jan of Pernštejn. Later on it was sold to the Žerotíns and it underwent Baroque reconstruction in the 18th century. In 1854, a female prison was established here, also the Catholic Society Home resided here. In 1995 - 1996, total reconstruction took place, and since 2002 the chateau courtyard has been accessible to the public.

=========================================================

Trojkrídlá renesancní architektura zámku s dochovanou puvodní dispozicí a arkádovým dvorem, vybudována na míste puvodní tvrze, upravená ve druhé polovine 17. století a v 18. stol v barokním stylu. Kamenný portál se znakem hrabat Žerotínu, velmi hodnotný architektonický prvek z r. 1750, puvodne umístený na hospodárské budove ve dvore krásenského zámku, v roce 1986 premístený k severnímu krídlu zámku Žerotínu.

Stavbu zámku pocal Jan z Perštejna v roce 1538. Do 1815 zde sídlili Žerotínové, pak zámek patril rodu Kinských, který jej prodal rakouskému státu. 1855 až 1909 sloužil jako ženská trestnice, jediná na Morave a Slezsku. Od roku 1996 se pracuje na jeho rozsáhlé oprave. Nyní zde sídlí kulturní zarízení mesta.
Accessibility: Partial access

Condition: Intact