Historie hradu Veveri - Brno, Czech Republic
33U E 606213 N 5457026
CS: tabule popisujici historii Hradu Veverí // EN: Sign of History describing the history of castle Veverí
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
DOBA KRÁLU A MARKRABAT

Kde a jak príbeh hradu Veverí zacíná, nevíme. O jeho nejstarších dejinách mluví pouze romantická povest o založení hradu, tu si ovšem necháme do kapitoly o legendách. Z mlhy bez casu se Veverí vynoruje 31. prosince roku 1213. V ten den vydali v Prostejove rádu johanitu ceský král Premysl Otakar I. a jeho mladší bratr moravský markrabe Vladislav Jindrich listiny, ve kterých je jako svedek uváden Stephanus de Weverin, tedy Štepán z Veverí. Mnozí historikové jej ztotožnují se Štepánem z Medlova, který je považován za predka slavného moravského rodu pánu z Pernštejna. Štepán i jeho nástupci v úradu veverského purkrabí patrili v dobách premyslovských králu k predním mužum zeme. Úrad správce hradu Veverí je ve 13. a 14. století casto spojen s titulem a funkcí moravského, poprípade brnenského komorníka (správce markrabecích financí) a dvakrát také s úradem moravského maršálka, tedy vrchního vojenského velitele. Mezi veverskými purkrabími v tech dobách nacházíme mimo jiné také otce svaté Zdislavy, Pribyslava z Križanova a predky dalších významných moravských panských rodin – z Lomnice a z Kunštátu.
Nejstarší sídlo zvané Veverí bylo pravdepodobne jen pouhým panským dvorcem u dnešního kostelíka Nanebevzetí Panny Marie. Práve za kastelána Štepána pak predpokládáme, že zacaly vznikat první kamenné hradby a další stavby na míste dnešního hradního areálu. Od 30. let 13. století se pak Veverí postupne stává správcem okolní krajiny i nove osidlovaných území vzhuru proti proudu reky Svratky a jedním z nejduležitejších zemepanských hradu na Morave.
Ve trech desetiletích po smrti posledního z premyslovských králu je hrad Veverí pripomínám pouze jednou. 14. srpna 1308 se nove zvolený ceský král Jindrich Korutanský zavazuje vyplatit Fridrichovi Habsburskému 45 000 hriven pražských jako úplatu za uznání svého nároku na vládu v Cechách a na Morave. Do doby než toto vše Jindrich splatí, jsou Fridrichovi zastaveny mnohé královské statky na Morave – mimo jiné i hrad Veverí s komorními lesy a veškerým príslušenstvím.
Osudy Veverí se pak na témer dvacet let ztrácejí ve sporech mezi pretendenty na premyslovský trun uprázdnený zavraždením Václava III. Vítezem v tomto zápase se stal Jan Lucemburský. Jeho vláda ale byla poznamenána spory se šlechtou a královou castou neprítomností v zemi. Hrad Veverí podle všeho zústával v tech casech ve faktickém držení moravské šlechtické reprezentace.
Situace se zásadne zmenila až ve chvíli, kdy se do zeme s titulem markrabete moravského z Itálie vrací mladý kralevic Karel – pozdejší císar Karel IV. Podle vlastního životopisu v roce 1335 „…s velkými náklady a obtížemi …“získal nový markrabe,„…opet na Morave Lukov, Telc, Veverí, hrad Olomoucký, Brnenský a Znojemský a premnohé jiné zemské statky zastavené a prodané “. Veverí tak po letech opet získává vážnost zemepanského majetku a zanedlouho je znovu základem výkonu panovnické moci nad okolním územím.
Predpokládáme, že nejpozdeji od 60. let 14. století byli veverští kasteláni povereni také ochranou klášteru ždárského, rajhradského, oslavanského a tišnovského. Na hrade se v té dobe potkáváme i se známkami budování tzv. manského systému. Majetky ve vsích Habrí, Žebetín a Lažánky, náležející k panství hradu Veverí, jsou za nejruznejší služby hradu udelovány jako léno.
Období mezi lety 1349 až 1375 lze právem nazývat „zlatým vekem “hradu Veverí. Na Morave tehdy vládne mladší bratr císare Karla IV., markrabe Jan Jindrich Lucemburský. Ten si hrad Veverí vybírá jako jednu ze svých hlavních residencí a zacíná s jeho rozsáhlou prestavbou a rozšírením. Vznikají nové paláce, veže, predhradí, hradby a také kaple sv. Prokopa, pro kterou je tehdy objednán deskový obraz známý dnes jako Veverská Madona. Na jare roku 1375 se na Veverí dokonce odehrálo duležité jednání, které melo zajistit bezproblémový nástup Václava IV. na ríšský královský trun.
Významu hradu Veverí ve 14. století odpovídá nejen podstatné rozšírení, ale také doložené pravomoci jeho kastelánu. Už v roce 1351 je datována první písemná zmínka o soudní moci veverských purkrabí. Ti tehdy vykonávali tzv. popravu, tedy výkon soudu ve veci hrdelních zlocinu, nad širokým krajem severne od Brna, približne v okruhu Ivancice, Ždár nad Sázavou, Jevícko, Vyškov a Brno.

EN:
TIME OF KINGS and Margrave

Where and how the story begins castle Veverí, we do not know. Its ancient history speaks only romantic legend of the foundation of the castle, there, however, let the chapter on legends. Out of the fog without time Veverí emerges December 31 of the year 1213. On that day went in Prostejov, Czech Hospitaller order of King Premysl Otakar I and his younger brother Moravian Margrave Vladislav Henry charter, which is cited as a witness Stephanus de Weverin, that of Stephen Veverí. Many historians identify it with Stepan from Medlov, who is considered the ancestor of the famous Moravian Lords of Pernštejn. Stephen and his successors in office veverského burgraves were at times Premyslid kings of the leading men of the country. Office manager Veverí castle is in the 13th and 14th centuries often associated with the title and functions of Moravia, Brno or butler (administrator margrave's Finance) and also twice with the Office of the Marshal of Moravia, a top military commander. Among veverskými burgrave in those days, we find among others, the father of Saint Zdislava, Pribyslava of Križanova ancestors and other important Moravian feudal families - of Lomnice Kunštát.
The oldest house known Veverí was probably merely a noble farmstead in today's Church of the Assumption. Now for the warden Stephen then assume that began to emerge the first stone walls and other buildings on the site of today's castle. Since 30 years of the 13th century, then gradually becoming Veverí administrator of the surrounding countryside and the frontier area, upstream of the river Svratka and one of the most important countries feudal castles in Moravia.
In the three decades after the death of the last Premyslid kings of the castle Veverí recall only once. August 14, 1308, the newly elected Czech king Henry of Carinthia agrees to pay Frederick Habsburg 45,000 pounds of Prague as payment for the recognition of its claim to power in Bohemia and Moravia. Until all this repays Henry, Frederick stopped are many royal estates in Moravia - among others Veverí castle chamber with forests and all the accessories.
Veverí fates then almost twenty years lost in disputes between the pretenders to the throne vacated Przemyslid assassination of Wenceslas III. The winner of the match became John of Luxembourg. But his government was marked by disputes with the nobility and the king's frequent absences from the country. Castle Veverí apparently stayed in those times in the factual possession of Moravian noble representation.
The situation changed fundamentally when the moment to the country with the title of Moravian Margrave of Italy returns the young Prince called Charles - later Emperor Charles IV. According to his autobiography in 1335 "... at great expense and difficulty ..." gained new Margrave, "... again Moravia Lukov, Tele, Veveri Castle Olomouc, Brno and Znojmo, and the earth shall bless other goods sold and mortgaged." Veverí so after years of regaining the seriousness of the country's feudal property and soon again the exercise of royal power over the surrounding territory.
We expect that by the 60s of the 14th century were veverští chatelains also charged with the protection of monasteries in Zdar, Rajhrad, Tišnov and Oslavany. The castle at the time we meet and with evidence of so-called building. Feudal system. Estates in villages Habrí, Zebetin and Lažánky belonging to the estate of Veverí castle, the castle for a variety of services awarded as a fief.
Between 1349 to 1375 can rightly be called "golden age" of the castle Veveri. Moravia had ruled the younger brother of Emperor Charles IV., Margrave John Henry of Luxembourg. He Veverí castle chosen as one of their main residences, starting with its extensive renovation and expansion. Creating new palaces, towers, barbican walls and the chapel. Prokop, for which it had chartered panel painting known today as Veverska Madonna. In spring 1375 the Veverí even happened important meeting, which should ensure a smooth onset of Wenceslas IV. the Imperial throne.
Meaning Veverí castle in the 14th century reflected not only significant expansion, but also documented the powers of his wardens. Already in 1351 it dates the first written mention of the judiciary veverských burgraves. They had performed so. Execution, hence the power of the courts in the case of capital crimes over a wide region north of Brno, about heading Ivancice, Zdar nad Sazavou, Jevícko, Vyškov and Brno.

Sign of History describing the history of castle Veverí
Located in front of the entrance to the castle grounds.