De Nieuwe Palmboom - Schiedam (NL)
Stellingmolen uit 1781 in Schiedam.
Location: Zuid-Holland, Netherlands

De Palmboom is een Schiedamse windmolen die oorspronkelijk is gebouwd in 1781 om grondstoffen voor de jeneverproductie te malen. In 1901 is tijdens een brand aan de overkant van de Vest een vonk overgeslagen en de molen is daarop volledig uitgebrand. De molenstomp is overeind gebleven en herbouwd in 1991-1993.

De Nieuwe Palmboom is uitgerust met drie maalkoppels en een mengketel. Verder is er een elektrische stofafzuiginstallatie aanwezig. Er wordt graan en mout gemalen voor plaatselijke bakkers en destilleerderijen.

In de molen is tegenwoordig het museum Museummolen De Nieuwe Palmboom gevestigd. Het museum dat van dinsdag t/m zondag te bezoeken is in de zomer en 's weekends in de winter, geeft een blik in de molengeschiedenis. Langs het water bevinden zich op korte afstand ook de molens De Noord en De Vrijheid.
bron: Wikipedia

OPEN to public!