Erb rodu Podstatskych z Prusinovic - Hustopece nad Becvou, Czech Republic
Erb rodu Podstatskych z Prusinovic nad vchodem do kostela Povýšení sv. Kríže.
Location: Olomoucký kraj, Czechia

Podstatští z Prusinovic (též Podstatzky ci Podstatzští) jsou starý moravský zemanský rod.

Rodina se píše po Potštátu, který roku 1408 zakoupil Tas z Prusinovic ke svým nekolika vesnicím v okolí Prusinovic mezi Bystricí pod Hostýnem a Holešovem.

Potštátské panství vlastnil od roku 1408 ješte dalších dve ste let. Zacátkem 17. století prestaveli puvodní tvrz na zámek.

Kryštof Karel stál behem stavovského povstání na strane císare Ferdinanda II., za svou vernost byl roku 1627 povýšen do panského stavu a získal Zlín, Otrokovice a Zborovice.

Roku 1707 byl nejvyšší sudí a komorník František Dominik povýšen do hrabecího stavu a príslušníci rodu se rozdelili na dve vetve, hrabecí a puvodní panskou.

František Valerián hrabe Podstatský zplodil s Marií Terezií z Lichtenstein-Kastelkornu syna Aloise, který po vymrení Lichtensteinu–Kastelkornu získal majetek tohoto rodu, ke kterému patrily napríklad Telc ci Kunžak. Po tomto dedictví se zacali psát jako hrabata Podstatzky-Lichtensteinové svobodní páni z Prusinovic (hr. Podstatzky-Lichtenstein, eventuálne hr. Podstatzky-Lichtenstein-Kastelkorn).

Roku 1744 obdržel ceský hrabecí stav také Jan Nepomucký Podstatský, pán na Hustopecích nad Becvou. Jeho vetev však záhy vymrela.

Panská vetev rodu držela statek Hovezí. Poté, co František Josef zdedil po vymrelých svobodných pánech z Thonsernu panství Litencice, byl mu rozmnoženo jméno i erb. Jeho potomci se od roku 1804 píší jako svobodní páni Podstatští z Prusinovic a Thonsernu (svob. p. Podstatzky-Thonsern).

Hrabecí linii Podstatzky-Lichtenstein byl majetek zkonfiskován po druhé svetové válce, snatkem však rodina získala zámek ve Velkém Mezirící s pozemky.

Zdroj: (visit link)
Bearer of Coat of Arms: Noble (aristocratic) family

Full name of the bearer: Podstatští z Prusinovic

Where is Coat of Arms installed (short description) ?:
nad vchodem do kostela Povýšení sv. Kříže

Material / Design: Stone

Blazon (heraldic description):
V původním znaku nosili na červeném štítě parohy jelena či daňka, s povýšením byl do erbu přidán zlatý lev v modrém poli. Po přijetí jména vymřelého rodu Lichtenštejn-Kastelkornů održeli srdeční štítek se stříbrným klínem v modrém poli.

Hustopeče nad Bečvou