Zamek Zbiroh / Zbiroh Chateau
33U E 411017 N 5523624
CS: Puvodne hrad ze 13.století, dnes zámek. EN: A castle from the 13.century, later rebuilt in a chateau.
Location: Plzeňský kraj, Czechia

Dríve hrad, dnes novorenesancní zámek Zbiroh, leží na kopci nad stejnojmenným mesteckem, uprostred velkého parku. Mestecko Zbiroh se nachází v okrese Rokycany.Puvodní hrad byl založen kolem poloviny 13. století pány ze Zbiroha. Prameny uvádí bratry Chrena a Sulislava. V prubehu staletí se na Zbirohu vystrídala rada majitelu. Byly to významné šlechtické rody Rožmberku, Kolowratu, Šternberku a Lobkovicu. Za Lobkovicu byl hrad renesancne prestaven, ale roku 1609 byl Popelu z Lobkovic zkonfiskován a stal se císarským majetkem. V té dobe zacal sloužit jako vezení pro politické odpurce. Za tricetileté války vyhorel a následovaly barokní úpravy a ješte pozdeji klasicistní prestavba, aby mohl Zbiroh sloužit jako správní centrum panství. Roku 1868 koupil Zbiroh Henry Strousberg, úspešný pruský podnikatel na železnici. Ten mel se zbirožským panstvím rozsáhlé plány a chtel z nej vybudovat prumyslové centrum. Pri této snaze zdevastoval okolí zámku a samotný zámek nechal prestavet v novorenesancním slohu. Prestavba probehla v letech 1869 – 1870 a ze Zbirohu se tak stalo honosné reprezentativní sídlo. Posledními soukromými majiteli Zbirohu byli v letech 1879-1945 Colloredo-Mansfeldové. Za jejich držení zde v letech 1912-1928 pobýval malír Alfons Mucha, který na zámku vytvoril své nejznámejší dílo - Slovanskou epopej. Další osudy zámku již tak veselé nebyly. Za druhé svetové války se na Zbirohu usadil štáb SS a od roku 1945 zabrala objekt na pul století armáda. Po roce 1989 byl zámek v restituci vrácen potomkum rodu Colloredo-Mansfeld. Po rekonstrukci byl v roce 2005 zámek zprístupnen verejnosti.Prohlídka Zbirohu stojí za to. Behem prohlídkového okruhu lze totiž videt prurez hned nekolik stavebními slohy od románského až po secesi. Stavba má dvoudílnou dispozici, která využívá pudorys puvodního hradu. Rane gotické období puvodního hradu pripomíná ješte 23 metru vysoká válcová vež, z doby kolem roku 1470 se dochovala jedna z puvodních ctyr bašt a kaple s gotickým arkýrem, zdobeným nástennými malbami v nejstarším severním krídle. Bezesporu nejvetší zajímavostí puvodního hradu je studna, která svými približne 152 metry je jedna z nejhlubších v Evrope. Prední patrový zámek je v jádre renesancní, v nároží s baštami. Jižní krídlo z poslední stavební úpravy z roku 1870 má v patre velký sál, kde byl Muchuv ateliér.

Accessibility: Full access

Condition: Intact