Potstat - South Moravia, Czech Republic
Potstat Chateau
Location: Olomoucký kraj, Czechia

Originally a 14th century fortress, which the Podstatští of Prusinovice rebuilt into a storeyed, four-wing chateau with a rectangular courtyard in the 16th century. It was rebuilt in Classical style in the 19th century. Today the chateau serves for the needs of the village.

=========================================================

Na pocátku 17. století provedl Bernard Podstatský z Prusinovic zásadní prestavbu, pri níž doplnil chybející krídla a nad prujezdem vystavel hranolovou vež. Na fresce v Horním kostele z let 1742-43 má podle vzoru zámeckých veží v Hranicích polygonální nástavbu. Nádvorí dostalo klenuté arkádové ochozy na pilírích, ovšem pri klasicistní prestavbe byly zazdeny. Pod omítkou arkád dosud prosvítá sgrafitová rustika a dochovala se vetšina renesancních kleneb.

Barokní úpravy provedené Janem Jirím z Walderode na prelomu 17. a 18. století se dotkly predevším interiéru. V jižním krídle nechal provést štukovou výzdobu s kartušemi rodových znaku. Predeláno bylo také schodište, jediné v celém zámku. Teprve po požáru v roce 1813 bylo pri obnove zrízeno druhé v jižním krídle. Snesena byla i vež a zámek dostal nepríliš hodnotnou klasicistní fasádu. Renesancní rozvrh oken a jejich ostení se zachovaly na jižním prucelí. Dnes zámek slouží potrebám obce.
Accessibility: Partial access

Condition: Partly ruined