Hrad Rychmburk / Rychmburk Castle
33U E 574996 N 5520899
CS: Hrad ze 14.století. Dnes sociální zarízení, možná návšteva hradní galerie s výstavkou. EN: A castle built in the 14.century.
Location: Pardubický kraj, Czechia

Hrad Rychmburk nechal vystavet okolo roku 1325 první majitel Tas z Rychmburka v puvodním gotickém slohu. Zakladatel dal hradu tehdy módní název Reichenburg – bohatý hrad – z cehož se vyvinulo dnešní jméno. Prvním potvrzeným majitelem hradu, podle dochovaných listin, byl Beneš z Vartemberka, který hrad zrejme koupil. Po smrti Beneše hrad Rychmburk menil casto své majitele. Od druhé poloviny 14.století byl hrad v držení pánu z Pardubic, z nichž je Smil Flaška znám jako básník a skladatel Nové Rady. Hrad byl v roce 1421 obléhán Janem Žižkou k dobývání hradu však tehdy nedošlo. Hrad dobyli teprve na jare roku 1425 východoceští sirotci pod vedením hejtmana Prokopa Velikého. Poté se hradu ujal bývalý táborský hejtman Jan Pardus z Horky a Vratkova. Po jeho potomcích dedí hrad Valdštejnové. V letech 1558 –1714 byl hrad s pivovarem, sladovnou a celým panstvím v držení rodu Berku z Dubé. Rod Berku z Dubé mel hrad Rychmburk ve vlastnictví až do 18. století. Roku 1718 prodává Václav Albrecht z Vrbna rychmburské panství Václavovi Norbertovi Oktaviánovi Kinskému. Od té doby zacal hrad pustnout. Pokud vubec Kinští na panství prijeli, na hrade se nezdržovali. Také úrady byly za Kinských vystehovány z hradu do budov v mestecku. V roce 1823 koupil panství bavorský kníže Thurn-Taxis, v jehož držení byl hrad do roku 1945, kdy byl zestátnen. Od roku 1952 - 2007 byl v areálu hradu Rychmburk umísten domov duchodcu. Do roku 1991 se o obyvatele staraly rádové sestry a nyní je péce zajištována civilním personálem. Hrad stojí na rulovém návrší a obklopují ho hluboké rokle ze trí stran. Dríve se do hradu vcházelo prostou gotickou branou, pres hradní príkop vedl k bráne padací most. Hrad je tvoren trojkrídlou dvoupatrovou budovou, krytou valbovou strechou. Tri krídla budovy spolu s prízemní stavbou na jižní strane uzavírají nevelké nádvorí. V severozápadním rohu nádvorí stojí okrouhlá 30 m vysoká vež, krytá kuželovitou strechou, zcásti pojatá do hradní budovy. U základu veže bylo vezení a hladomorna. Na nádvorí hradu je možno spatrit znak pánu z Valdštejna.

Accessibility: No access- Private

Condition: Intact