Památník Josefa Bohdaneckého - Bílovice nad Svitavou, Czech Republic
33U E 620294 N 5460080
Památník se nachází na odbocce rozcestníku kousek od Mufloní studánky, v oblasti obce Bílovice nad Svitavou. / Memorial is located to turn tourist arrows near Muflon spring in area village Bilovice nad Svitavou.
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

Josef Bohdanecký - Vedoucí lesního úradu orlického panství a odborný reditel ceské lesnické školy v Písku. Je tvurcem ceské metody probírek lesních porostu, která ve své dobe mela znacný ohlas a vzbudila velkou pozornost zahranicních lesníku. Bohdanecký se snažil prostorovou výchovou porostu již od mládí ve volném zápoji dosáhnout zvýšeného prírustu, zejména v šírce letokruhu. Namísto jejich prumerné šírky 1 mm chtel dosáhnout šírky 3 mm. Proto bývá jeho probírka nazývána trímilimetrová. Hlavní zásady jeho probírkové metody se dnes používají pri výchove mladých smrkových porostu k dosažení jejich ekologické stability. Památník Josefa Bohdaneckého byl postaven na bývalém polesí Jezírko, a to na lesním palouku s výhledem do svitavského údolí. Za památníkem byl vysazen cervený buk, který se nedochoval.

Josef Bohdanecky - Head forestry office Orlice estate expert and director of the Czech forestry school in Pisek. He is the creator of the Czech method of thinning forests, which at one time had considerable acclaim and attracted attention of foreign foresters. Bohdanecky tried to space education from a young age stands in open canopy to achieve greater increment, especially in ring width. Instead, their average width of 1 mm wanted to achieve a width of 3 mm. Therefore, the thinning is called three-millimeter. The main principles of his thinning methods are used today in the education of young spruce stands to achieve their ecological stability. Josef Bohdanecky memorial was built on a former pond forest district, on the glade overlooking the valley Svitavy. For the memorial was planted red beech, which has not been preserved.