Aliancni erb Pernstejnu a Kostku z Postupic - Tovacov, Czech Republic
Aliancni erb Pernstejnu a Kostku z Postupic nad vstupní branou tovacovském zámku.
Location: Olomoucký kraj, Czechia

Kostkové z Postupic byl starý ceský vladycký rod pocházející z Postupic na Benešovsku. Vilém Kostka z Postupic se pak stal jednou z predních osobností ceského království a jeho synové význam rodu ješte znásobili. Bohuš Kostka vlastnil Hrádek i Dubou a byl hejtmanem chrudimského kraje. Stejne tak se stal hejtmanem i Zdenek Kostka, který ješte rozšíril svoje statky o panství Lanšperk, Nouzov a Moravskou Trebovou. Albrecht Kostka byl pak správcem Dolní Lužice a zakoupil k tomu ješte panství Helfštejn (dnes Helfštýn), Hranice, Podlažice a Prerov.
Heraldika si není jista barvou pole ve štítu, která bývala snad cerná ci modrá, hrábe ve znaku jsou nezpochybnitelné. Ty v jejich erbu naznacují spolecný puvod s ostatními Hrabišici. Barvy erbu byly promenlivé. Basilejská erbovní kniha Conrada Schnitta uvádí zlaté hrábe v cerném poli, Klaudyánova mapa Cech má naproti tomu cerné hrábe na zlatém poli. Barvy se nakonec ustálily v provedení zlatých hrabí v modrém poli.

Zdroj: (visit link)

Páni z Pernštejna byli výrazný šlechtický rod puvodne z jihozápadní Moravy.
Nejvetšího rozmachu dosáhli v 16. století, kdy patrili spolu s Rožmberky k nejmocnejším rodum Ceské koruny.
Zrejme nejúspešnejší ze trí bratru byl Vratislav II. z Pernštejna zvaný Nádherný, který mel nesporne znacné politické nadání, protože už v mládí zastával vysoké politické funkce a byl poverován duležitými úkoly od svého krále Maxmiliána Habsburského. Vratislav Maxmiliána doprovázel již jako osmnáctiletý mladík pri jeho ceste do Španelska roku 1548. Roku 1552 byl znovu vyslán na diplomatickou cestu do Španelska, kde byl za politické zásluhy roku 1556 odmenen rádem Zlatého rouna.

Zdroj: (visit link)
Bearer of Coat of Arms: Noble (aristocratic) family