Kostel svatého Petra a Pavla (Wiki) - Jedovnice, Czech Republic
CS: Kostel svatého Petra a Pavla // EN: The Church of St. Peter and Paul
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Rímskokatolická farnost Jedovnice je územní spolecenství rímských katolíku v mestysu Jedovnice s farním kostelem sv. Petra a Pavla. Ve farnosti sídlí dekan Dekanátu Blansko.

První písemné zprávy o Jedovnicích pocházejí z roku 1269. Kostel zde stál již ve 13. století. Nynejší kostel, zasvecený sv. Petru a Pavlu, byl postaven v letech 1783 až 1785, základy veže však pocházejí už z roku 1681.

V roce 1963 bylo prikroceno k úprave hlavního oltáre podle návrhu mladých pražských umelcu - Mikuláš Medek, Jan Koblasa, Karel Nepraš a Josef Istler

Dne 25.1.1995 zemrel Mons. P. František Vavrícek, který v této farnosti pusobil celých 47 roku.

Farárem je od 15. listopadu 1999 P. ICLic. Václav Trmac. Spolu s ním ve farnosti od 1. srpna 2014 do 1. srpna 2015 pusobil farní vikár R. D. Mgr. Bc. Pavel Kuchyna. Nyní ustanoven jako administrátor sousední lipovecké farnosti. Ve farnosti také pusobí od roku 2013 trvalý jáhen Ing. Zbynek Vancura

Dne 5. cervence 2005 slavil primici ve farním kostele novoknez P. Mgr. Pavel Svoboda (Od roku 2014 ustanoven farárem v Brne - Bystrci).

EN:
Roman Catholic parish Jedovnice is a territorial community of Roman Catholics in the township Jedovnice the parish church of St. Peter and Paul. In the parish seat dean of the deanery Blansko.

The first written records of Jedovnice date back to 1269. The church was built in the 13th century. The present church, dedicated to St. Peter and Paul was built between 1783 and 1785, but the tower foundations date back to the year 1681st

In 1963 it was carried out to adjust the high altar designed by the young Prague artists - Mikuláš Medek, Jan Koblasa, Karel and Josef Istler Nepraš

On January 25, 1995 died Mons. Francis P. Vavrícek who worked in this parish entire 47 years.

Rector since November 15, 1999 P. ICLic. Vaclav Trmac. Along with him in the parish from 1 August 2014 to 1 August 2015 he was parochial vicar Mgr RD. Bc. Pavel kitchen. Now appointed as administrator lipovecké neighboring parishes. In the parish also has been active since 2013, a permanent deacon Ing. Zbynek Vancura

5 July 2005 Primic celebrated in the parish church priests whom P. Mgr. Pavel Svoboda (from 2014 ordained priest in Brno - Bystrc).