Lanová dráha Velká Úpa – Portášovy Boudy / Velká Úpa – Portášovy Boudy Chairlift (North-East Bohemia)
33U E 554365 N 5617088
Depicted chairlift, one of many aerial lifts in Giant Mts. (Krkonoše, Czech Republic), connects ski resort Velká Úpa with Portašovy boudy (Portaš' Chalets).
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

The first chairlift Velká Úpa – Portášovy Boudy was opened for public use in 1968. This one-seat chairlift, made by Czech company Transporta, was 1459 m long with vertical drop 352 m. With lower station in village Velká Úpa and upper station located close to the Portaš' Chalets (Portašovy boudy also called Portašky) it served in both seasons for tourists and skiers. Old chairlift, partially reconstructed in 1983, was dismantled in 2005 and replaced by refurbished more modern Tatrapoma three-seat chairlift originally operated in Jasná Ski Centre (Slovakia).

Sedacková lanová dráha Velká Úpa – Portášovy Boudy je osobní lanová dráha v Krkonoších. Spojuje mesto Pec pod Snežkou, respektive jeho cást Velkou Úpu, s osadou Portášovy Boudy, která se nachází práve nad Velkou Úpou. Lanovka je v provozu celorocne, prímo vedle dráhy se nachází sjezdovka. Lanová dráha na "Portášky" vznikla na konci 60. let 20. století a svuj provoz zahájila v roce 1968 jakožto druhá lanovka v oblasti Pece pod Snežkou (po dráze na Snežku). Výrobcem lanové dráhy byla Transporta Chrudim, která použila svoji tehdejší obvyklou konstrukci – lanovku s obežným provozem a pevne uchycenými jednomístnými sedackami. V roce 1983 probehla rekonstrukce dráhy, byly opraveny podpery a vymeneny sedacky. Jednalo se o osobní visutou jednolanovou dráhu obežného systému s pevným uchycením jednomístných sedacek. Šikmá, skutecná délka lanovky byla 1459 m, vodorovná délka potom 1416 m. Dráha prekonávala prevýšení 352 m a mela dve stanice: Velká Úpa (708 m n. m.) a Portášovy Boudy (1060 m n. m.).

Na zacátku 21. století již ale zastaralá a málo kapacitní lanovka nevyhovovala. Proto majitel pristoupil v roce 2005 k demontáži celé lanové dráhy (motor byl napr. prodán lanovce na Klet) a k zakoupení trojsedackové lanovky ze Slovenska, která od roku svého vyrobení v roce 1986 sloužila v lyžarském stredisku Jasná v Nízkých Tatrách. Tuto dráhu vyrobila slovenská spolecnost Tatrapoma. Její provoz na novém pusobišti v Krkonoších byl zahájen ješte v roce 2005. Nová lanovka je osobní visutá jednolanová dráha obežného systému s pevným uchycením trojmístných sedacek. Má šikmou délku 1464 m, vodorovnou 1421 m a prevýšení 354 m. Dolní stanice Velká Úpa se nachází v nadmorské výšce 708 m, horní stanice Portášovy Boudy v 1062 m n. m.

[excerpted from Czech Wikipedia]