Frantisek Palacky - Brno, Czech Republic
CS: pomník Frantiska Palackeho // EN: Citizen Memorial of Frantisek Palacky
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
František Palacký (1798–1876), ceský historiograf a politik

Na dvoustupnovém pískovcovém podstavci dvoudílný pomník z téhož materiálu. V horní cásti vsazena deska obdélná na výšku z leštené tmavé žuly, písmo ryté stríbrené, v dolní cásti deska obdélná na šírku, cerná leštená žula s rytým stríbreným písmem.

Pomník za okupace odstranen a uschován v Žabovreskách. V roce 1945 vložena do základu pomníku urna s pískem z popravište z Kounicových kolejí, pomník znovu vztycen a odhalen.
Puvodní pomník zdobilo reliéfní vyobrazení Palackého v horní cásti, deska byla z bílého mramoru s cerným rytým písmem.
Text na horní desce v uvozovkách znací puvodní nápis, vpravo v bocní cásti soklu osazen kovový pevný výškový bod.

EN:
Frantisek Palacky (1798-1876), Czech historian and politician

The two-stage two-piece memorial sandstone pedestal of the same material. At the top of the rectangular plate inserted at the height of polished black granite engraved silver font at the bottom of the rectangular plate width, black polished granite engraved with stríbreným letters.

Monument under occupation is removed and stored in Žabovresky. In 1945, inserted into the foundations of the memorial urn with sand from the execution of Kounicový dormitories, monument re-erected and unveiled.
The original memorial was decorated with embossed illustrations Palacky top of the plate was made of white marble with black engraved lettering.
The text on the top plate in quotation marks indicates the original sign, right on the side of the pedestal fitted with hard metal high point.

Source/Zdroj: (visit link)

Location: Brno