No. 2070, Korunni pevnustka Olomouc, CZ
Korunni pevnustka Olomouc.
Location: Olomoucký kraj, Czechia

EN
In Olomouc town and its surroundings are preserved some forts and fortifications from 16-18 century (visit link) . One of them is Old Gunpowder Store, now served as Museum Gunpowder [CZ: Muzeum Barokni Pracharna] .

CZ
Korunní pevnustka je velmi dochovaná, ucelená cást bývalé bastionové pevnosti Olomouc. V roce 1754 bylo zahájeno její budování. Pevnustka sestává z jednoho petibokého bastionu císlo 24 a dvou pulbastionu císlo 25 a 23. Kurtina mezi bastionem císlo 25 a 24 je prolomena vstupní branou. V areálu Korunní pevnustky je umístena barokní prachárna, torzo empírové strážnice a od poloviny 19. století byl její vnitrní prostor doplnen dvema rozlehlými budovami delostreleckých laboratorí. Korunní pevnustka sloužila jako zvláštní vstup do mesta a v jejím areálu byly umísteny kanonické zahrady a osa cesty do mesta byla osázena alejí.

V objektu prachárny je zprístupnena nová expozice. Zájemci o vojenskou historii se dozví o výstavbe olomoucké pevnosti, o tom, jak vypadala v dobe svého fungování i o dochovaných vojenských objektech ve meste a v okolí. K videní jsou mimo jiné fotografie, nákresy vojenských map i archeologické nálezy. V prvním patre je vystaven sádrový model Olomouce jako pevnosti z poloviny 18. století akademického sochare Jirího Žlebka. Samotný objekt válecné prachárny je unikátem na území Ceské republiky.
Otevírací doba
Opening Times:
duben – říjen úterý – pátek 9 – 17 hodin sobota, neděle 10 – 17 hodin pondělí zavřeno listopad – březen po telefonické domluvě (+420725250215, +420604183977) Poslední prohlídka v 16:30 hodin

Rating: