Firehouse - Babice nad Svitavou, Czech Republic
CS: Hasicska zbrojnice v obci Babice nad Svitavou // EN: Firehouse in Babice nad Svitavou
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
V roce 1767, pred kostelem „ na míste pustém a poboreném, na kterém Barton Pešku bejval“ jak je uvedeno v purkrechtních registrech Babic, byla na náklady kláštera premonstrátu v Zábrdovicích pod patronací opata Krištofa Jirího Matušky postavena malá školní budova. Školní vyucování však bylo v Babicích zavedeno již v roce 1763 pri obnove farní správy a vyucovalo se provizorne v pronajaté svetnici v dome c.16 ctvrtláníka Kašpara Stavinohy. Nová školní budova mela šírku 9 metru a délku 19 metru, byla v ní jedna prostorná vyucovací trída a byt pro ucitele – jedna vetší místnost a kuchyne. Poducitel svuj byt nemel, nocoval ve vyucovací tríde. Do babické školy chodily deti z Babic, Kanic a Adamova. Pozdeji však budova nevyhovovala a ruzné opravy, prestavby a prístavby se provádely v letech 1812, 1816 a 1819.
Pred rokem 1866 mela škola stále jen jednu trídu a pro první trídu pronajímala obec od souseda Františka Sehnala c.p.16 jednu svetnici. V roce 1866 proto byla provedena prístavba školy dle plánu stavitele Synecka z Rousínova. Budova byla prodloužena o 9,5 metru, byla pristavena další trída, ucitel dostal k bytu ješte jednu menší místnost a pro poducitele byl zbudován samostatný byt. Stavbu provádel Antonín Ševcík, pulláník z Babic a stavba stála 3498 zlatých 45 krejcaru. Dozor nad školou a vyucováním do roku 1869 obstarávala biskupská konzistor a ta také místa ucitelská obsazovala. Škola tak byla podrízena duchovní správe. Jedovnický dekan byl zároven školdozorcem a také místní farár byl dohlížitelem nad školním vyucováním i nad chováním žáku.
V roce 1906 byla predána k užívání nová školní budova a došlo k úprave budovy staré školy. Jedna školní trída byla uvolnena pro zasedání obecního zastupitelstva a obecní knihovnu. Ve zbytku budovy byla zrízena požární zbrojnice a jeden nouzový obecní byt. Požární zbrojnice sem byla presunuta z drevené kulny, kterou sbor užíval od svého založení v roce 1893 a která stávala v míste dnešní horní autobusové zastávky. Tuto kulnu sbor užíval až do roku 1922, kdy byla zbourána z duvodu úpravy silnice do Krtin. V roce 1938 byla od firmy Svet zakoupena poplachová siréna a umístena na strechu zbrojnice. Bylo to nemalou merou zaprícineno i stále se horšící situací v Evrope, nástupem fašismu v Nemecku a proto se s využitím sirény pocítalo i v rámci protiletadlové obrany.
V této podobe stála tato budova až do roku 1957, kdy byla polovina její nejstarší cásti z roku 1767 zbourána pro zlepšení výhledu v zatácce na návsi. Ubouralo se 9,2 metru. Na této akci meli nejvetší podíl bratr Vladimír Kotas, tehdejší velitel a bratr Ladislav Pidra starší, tehdejší predseda. Zároven s opravou budovy byla pro sbor uvolnena bývalá místnost obecní rady. Tyto stavební práce se provádely v letech 1956 - 1958 a vyžádaly si náklady ve výši 16300 Kc. V roce 1961, jedno nedelní ráno, však prišli soudruzi s náradím, bez predchozího upozornení místnost vystehovali pred vrata zbrojnice a vytrhali tam podlahu. Po ohrazení se na MNV bylo hasicum oznámeno, že rada MNV rozhodla zrídit v této místnosti holírnu. Pravým duvodem však byla obava soudruhu, že výchova a kroužek mladých hasicu, který v té dobe velice dobre prosperoval, by se mohl zacít ubírat nežádoucím smerem. Do malé místnosti byla navíc po dobu opravy budovy pošty nastehována poštovna. Po príslibu, že sboru zustane po opetovném stehování k dispozici telefon, clenové sboru pri úpravách maximálne pomáhali. Když se po roce poštovna stehovala, i pres príslib MNV se s ní stehoval i telefon, z obav kvuli možnému zneužití cleny sboru.
Z duvodu dlouhodobých problému s vodou, byla v letech 1968 - 1969 u požární zbrojnice, v míste zbourané cásti budovy, vybudována podzemní nádrž o obsahu 28 m³. Tím se výrazne zvýšila zásoba vody urcená pro požární úcely. Ostatní zdroje vody v obci totiž byly v té dobe z hlediska požárních úcelu naprosto nedostatecné. Kolem roku 1972 byla na budove instalována civilní obranou nová siréna, stávající siréna z roku 1938 byla opravena. Na další rekonstrukci si budova musela pockat do roku 1989-1990 kdy byla opravena venkovní fasáda.
S politickými zmenami po roce 1989 to však s hasickou a i samotnými hasici zacalo vypadat velice špatne. Pomerne velký nezájem ze strany obecního zastupitelstva se na cinnosti sboru hluboce podepsal. Obrat k lepšímu nastal až po zvolení p. Miroslava Martykána starostou obce a jmenováním bratra Petra Kheila velitelem zásahové jednotky sboru. Tento mladý hasic z povolání dal dohromady pár zapálených lidí, kterí se nyní již s podporou obecního zastupitelstva znovu vrhli do práce. Od roku 2004 až do roku 2010 se tak tato budova pomerne intenzivne mení. Jako první prišla na radu klubovna a vstupní chodba. Byla zde vybudována toaleta, položeny nové podlahy, rozvody vody a elektrické energie, opraveny omítky a stropy, samozrejme vcetne vymalování. Další „nechtenou“ stavební úpravou musela projít garáž. Sen mnoha generací babických hasicu se totiž stal v tomto roce skutecností. Zásahová jednotka byla vybavena automobilem s cisternou o obsahu 3500 litru. Podlaha v garáži však neodolala tonáži vozidla CAS 25, propadla se asi o 5 centimetru a z tohoto duvodu musela být rekonstruována. Poté se stavební práce presunuly do provozovny holicství. Místnost také prošla kompletní rekonstrukcí a od té doby slouží jako provozovna holicství, kadernictví, pedikúry a masáží. Soubežne s temito pracemi prišla na radu i strecha, která z duvodu zcela nevyhovujícího stavu strešní konstrukce potrebovala celkovou opravu. Rekonstrukce zapocala rozebráním podlah a demontáží krovu. Do konstrukce stropu byly vsazeny ocelové nosníky, které byly prekryty trapézovými plechy a vytvorily základ pro odlití betonové podlahy. Poté došlo k demolici bocních štítu, stavbe nových štítu s okny a k celkovému navýšení obvodového zdiva. Následovala výstavba nového krovu se zvýraznenými vikýri a veží pro sušení hadic. Hasici tak dostali k dispozici vysoce úcelové zázemí – šatnu, sklad, kancelár, kompletní sociální zarízení a spolecenskou místnost s kuchynkou. Obecní zastupitelstvo zde má k dispozici i nouzový dvoulužkový pokoj. V samotném podkroví však ješte vznikla prostora i pro nouzové ubytování približne 20 osob, které by vlivem mimorádné události prišly o strechu nad hlavou. Celková rekonstrukce budovy pak byla završena novou, barevne výraznou fasádou. Pri slavnostním dnu otevrených dverí na hasicce v zárí 2010 se s úpravami mohli seznámit všichni obyvatelé Babic.
Tím stavební cinnost na této budove prozatím koncí.

EN:
In 1767, before the church "on the site of a ruined desert where Barton Pešku used to be," as stated in purkrechtních registers Babic, was at the expense of the Premonstratensian monastery in Zábrdovice under the patronage of Abbot Christopher George Matuska built a small school building. School classes in Babice, however, was already introduced in 1763 to restore the parish administration and is taught in a makeshift dormitory in a rented house No.16 ctvrtláníka Kaspar Stavinoha. The new school building had a width of 9 meters and a length of 19 meters, it was one spacious classrooms and a teacher's flat - a larger room and kitchen. Poducitel his apartment she did not have stayed in the classroom teaching. Grandmother went to school children from Babic, Grouper and Adam. Later, however, the building did not suit a variety of repairs, alterations and extensions were carried out in the years 1812, 1816 and 1819th
Prior to 1866, the school is still only one-class and first-class municipality rented from a neighbor Francis Sehnal c.p.16 one room. In 1866, therefore, it was carried out according to the plans of extension school builder Synecká of Rousínov. The building was extended by 9.5 meters, was built next class, the teacher got to the apartment one more small room and poducitele was built a separate apartment. The construction was carried out by Antonin Sevcik, pulláník of Babic and construction cost 3498 gold 45 dimes. Supervision of schools and teaching in 1869 catered Episcopal consistory and it also places teaching was casting. The school was thus subordinated to spiritual service. Jedovnický Dean was also školdozorcem and the local parish priest was the supervisor of academic teaching and the behavior of pupils.
In 1906 he was handed over to the use of a new school building and the building was modified old school. One classroom has been released for the session of the municipal council and the municipal library. In the rest of the building was established firehouse and one emergency council flat. Firehouse has been moved from a wooden shed, which enjoyed the choir since its inception in 1893 and which became the site of today's top bus. This shed Corps used until 1922, when it was demolished due to modifications to the road christening. In 1938 it was bought by the company Svet alarm siren and placed on the roof of the armory. It was in no small measure due to the ever worsening situation in Europe, the advent of fascism in Germany and therefore using sirens and counted as part of anti-aircraft defenses.
In this form, the building stood until 1957, when it was half its oldest parts from 1767 was demolished to improve visibility when cornering on the village green. Ubouralo 9.2 meters. At this event had the largest proportion brother Vladimir Kotas, then commander and brother Ladislav Pidra older then chairman. Simultaneously with the repair of the building was to be released former choir room of the municipal council. These works were carried out in the years 1956 - 1958 and claimed expenses in the amount of CZK 16,300. In 1961, one Sunday morning, but came comrades with tools, without notice lounge evicted before the armory door and tore up the floor there. After the fence at MNV were firefighters reported that MNV council decided to establish in this room barbershop. But the real reason was fear of comrades that education and a circle of young firefighters, who at that time prospered very well, he could begin to take an undesirable direction. The small room was also during the repair of the building occupancy Mail post office. After the promise that the corps will remain after re moving the telephone, members of the congregation when editing more than helped. When the post office moved after year, despite the promise of MNV with it and moved the phone out of fear for possible misuse of church members.
Due to long-term problems with water in the years 1968 - 1969 at the firehouse, at the site of the demolished building, built underground tank 28 m³ of content. This greatly increased the supply of water for fire protection purposes. Other water sources in the village had been at the time of the fire purposes totally inadequate. Around 1972 was installed on the building of a new civil defense siren, siren existing 1938 has been fixed. On the next reconstruction a building had to wait until 1989-1990 when it was repaired outside facade.
With the political changes after 1989, however, a firefighter and even the firefighters themselves, began to look very bad. Relatively large disinterest on the part of the municipal council in the work of the church deeply signed. The upturn came after the election p. Miroslava Martykán mayor and the appointment of brother Peter Kheil intervention unit commander corps. The young firefighter occupational put together a few enthusiastic people who are now with the support of the municipal council again went to work. From 2004 until 2010, so this building quite intensively changing. First came the clubhouse and entrance hall. It was built here restroom, laid new flooring, water and electricity, repaired plaster and ceilings, including of course the painting. Other "unwanted" building finish went through the garage. The dream of many generations of firefighters babických it has become a reality this year. SWAT team was equipped with a tank car on the content of 3500 liters. The floor in the garage but could not resist tonnage vehicles CAS 25, dropping to about 5 cm and for this reason had to be reconstructed. Then the construction work moved into the facility barbershop. The room also underwent a complete renovation and since then it has served as a business barber, hairdresser, pedicure and massage. In parallel with this work was the turn of the roof that because of completely unsatisfactory state of the roof structure needed overhaul. Reconstruction began dismantling and removing the truss floors. To the ceiling structure were embedded steel bars, which were covered with profiled steel sheet and formed the basis for casting concrete floors. Then came the demolition of the side shields, the shields with the construction of new windows and an overall increase in the external walls. Followed by the construction of the new truss was highlighted dormers and towers for drying hoses. Firefighters and got a highly specialized facilities - dressing room, warehouse, office, full bathroom and lounge with kitchenette. The municipal council here has even emergency double room. At the very top floor but there was space for emergency housing about 20 people, which could influence emergencies lost their homes. A total renovation of the building was then crowned the new, colorfully expressive facade. During the festive day of open doors to Hasicce in September 2010, with modifications could meet all the residents Babic.
This construction work on this building for now ends.

Source/Zdroj: (visit link)