Karel Vojácek - Prostejov, Czech Republic
Memorial plaque dedicated to Karel Vojácek.
Location: Olomoucký kraj, Czechia

Karel Vojácek (January 21, 1848 in Prostejov - March 25, 1899) was one of the mayors of Prostejov town. His is credited with the big development of the Prostejov town. The memorial plaque is located on the wall Prostejov chateau.

=========================================================

Karel Vojácek byl zvolen starostou mesta roku 1892, když ceská strana vyhrála volby. Navštevoval gymnázium v Olomouci, lékárnictví studoval v Praze, kde se zocelilo jeho národní uvedomení. Svá domácí studia doplnil v Mnichove, Paríži a Curychu. Po návratu do Prostejova prevzal lékárnu U cerného orla. Velmi se zasloužil o ceské národní, hospodárské a kulturní vzkríšení Prostejova.

Za jeho vedení mesto nabývalo rychle nové tvárnosti. Jeho pricinením si mestská správa rychle získala vážnosti a uznání. Roku 1884 byl zvolen za mesto Prostejov poslancem do zemského snemu proti odrodilci Janu Zajickovi.

Za starostování Karla Vojácka byla v Prostejove zrízena vyšší škola, zrízeno gymnázium. V letech 1894-1895 byla postavena škola na Rejskove tríde – I. obecná škola dívcí. Dále byly postaveny mestská elektrárna, nový hrbitov a zlepšeno zdravotnictví. V roce 1898 se již nedal zvolit starostou mesta.

Ve své záveti venoval dobrocinným a národním úcelum 80 000 zlatých a prostejovské obci venoval 1 dum.

Location: on the wall Prostejov chateau