Sv. Jan Nepomucky, Sv. Jan Krtitel, Sv. Alois, Sv. Vendelín - Kralice na Hané, Czech Republic
Soubor barokních soch v obci Kralice na Hané.
Location: Olomoucký kraj, Czechia

Jan nebo Johánek z Pomuka (visit link) (mezi 1340 a 1350 v Pomuku, dnešním Nepomuku – 20. brezna 1393 v Praze) byl generální vikár pražského arcibiskupa, pozdeji uctívaný jako svatý Jan Nepomucký, mucedník katolické církve a jeden z ceských zemských patronu.

Svatý Jan Krtitel (visit link) , v pravoslavné tradici zvaný též Predchudce, je prorok z 1. století, jenž figuruje ve vyprávených evangeliích. Zminuje se o nem také židovský historik Flavius Iosephus ve spise Židovské starožitnosti.

Svatý Alois Gonzaga (visit link) , nekdy též Alois z Gonzagy, italsky Luigi Gonzaga, anglicky Aloysius Gonzaga, nemecky Aloysius von Gonzaga, byl clenem jezuitského rádu, patron mládeže, uctíván jako prímluvce proti moru a ocním chorobám.

Svatý Vendelín (visit link) pocházel podle legendy ze skotské královské rodiny a v rámci iroskotské misie pusobil v 6. století v trevírské diecézi. Jeho hrob se nachází v sárském meste Sankt Wendel, které vzniklo na míste jeho pohrbu. Patron pastýru a poutníku, ochránce dobytka a polí. Ackoli sv. Vendelín nepatrí mezi obvyklých 14 svatých pomocníku v nouzi, nekdy je mezi ne pocítán.
Associated Religion(s): Roman-catholic

Statue Location: in centre of Kralice na Hané village