Nezamyslice - South Moravia, Czech Republic
Nezamyslice Chateau.
Location: Olomoucký kraj, Czechia

Nezamyslice Chateau, later monastery, was built on the site of the original fort. The earliest mention of it comes from r.1371. Former residence of the Lords of Nezamyslice. The current building dates from the year. 1764th

=========================================================

Zámek pozdejší klášter, stojí na míste puvodní tvrze. Nejstarší zmínka o ní pochází z r.1371. Bývala sídlem pánu z Nezamyslic. O jejím zániku ani o vzniku zámku se zprávy nedochovaly. Nynejší budova pochází z r. 1764. Je to dvoutraktová budova kolem obdélníkového dvora. Asymetricky umístený portál pulkruhovite zaklenutý s patníky, nahore s rímsou a po stranách s dekorativními vázami.

Zámek pozdejší klášter, stojí na míste puvodní tvrze. Nejstarší zmínka o ní pochází z r.1371.

Pod rímsou dva erby nad nimi nápis: DOMINICI PRAES ULISCURA (s pécí vrchnostenského predstaveného) Místnosti v prízemí jsou zaklenuty pruskými klenbami se zrcadly a valenými klenbami mezi pásy. Kaple je zaklenutá valenou klenbou a má nástenné malby. Jak byl zámek osídlen za radové vrchnosti se neví. Od r. 1876 zde žily sestry rádu sv. Hedviky, Nemky a nemecké šlechticny z Polska, vetšinou telesne postižené. Mely obecnou a meštanskou utrakvistickou školu, která byla skoro výhradne nemecká. Až do první svetové války mely dívcí penzionát a sirotcinec. V soucasné dobe zde sídlí ústav mentálne postižené mládeže. Budova je z cásti pokrytá novou taškou. Strecha ve dvorním krídle má vybudované nové podkrovní prostory s okny ve strešních vikýrích.
Accessibility: Partial access

Condition: Intact