Lichtenštejnský památník (Kalecnik) - Jezera, Czech Republic
CS: Lichtenštejnský památník // EN: Liechtenstein memorial
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Techto památnícku (a je to zdokumentováno) je v CR celkem kolem stovky.
A všechny jsou si podobné jako vejce vejci. Mají na sobe prakticky ten stejný text. Na vetším památnícku stojí :
"Princ Joan
Quercetum
ad 40. ann. Regim.
Jubil.
12 Nov. 1898"
A na menším :
"L jähr.Reg.Jubil.
MCMVIII"
Znamená to tohle: Princ je latinsky kníže, Joan je jméno Jan, quercetum je doubrava = dubina, tj. dubovy lesík (z latinského Quercus = dub).
Jedná se o památník knížete Jana II. Josefa Františka Lichtenštejna. Tento ušlechtilý cloveko se narodil v r. 1840 na Zámku Lednice. Po smrti svého otce se stal, v pouhých 18 letech, lichtenštejnským knížetem a majitelem 31 panství v Cechách, na Morave, ve Slezsku, Dolních Rakousech, Salzbursku a Lichtenštejsku. Vládl až do své smrti v r. 1929. Zemrel na zámku ve Valticích a je pochován v rodinné hrobce ve Vranove na Blanensku. Vzhledem k tomu, že vládl vice než 70 let, patrí k nejdéle vládnoucím panovníkum v Evrope. Poddaní ho meli moc rádi, protože se po cely život rozdával pro druhé - stavel nemocnice, chudobince, sirotcince, kostely, atd. Za to si vysloužil prídomek Dobrotivý.
V r. 1898 oslavil 40 let svého panovaní a pri této príležitosti, asi na popud knížeciho rady Julia Wiehla, bylo postaveno na panství Lichtenštejnu mnoho Památníku. Náš památník u Vranova je jedním z nich. Zároven bylo v blízkosti památníku vždy vysazeno 18 dubu cervených (pocet odpovídá veku, kdy se stal panovníkem), 20 dubu letních a 20 dubu zimních (pocet odpovídá poctu let panovaní v dobe postavení památníku, tj. 40 let). O 10 let pozdeji byl u nekterých památníku pridán doplnek, oslavující 50 let panovaní Jana II. Nekteré památníky byly v prubehu let obnoveny, jiné zanikly. Pri obnove nekterých z nich došlo k chybe ve jménu, kdy namísto Joan byl vytvoren Jean.

EN:
These the monument (and this is documented) in the Czech Republic a total of around a hundred.
And they are all much alike. They wear practically the same text. On the larger the monument reads:
"Prince Joan
Quercetum
40. ad ann. Regim.
Jubilo.
12 Nov. 1898 "
And the less:
"L jähr.Reg.Jubil.
MCMVIII "
It means this: The Prince is Latin Prince, Joan name is John, Quercetum is oak = oak, ie. Dub grove (from Latin oak Quercus =).
It is a monument of Prince Johann II. Joseph Francis Lichtenstein. This gentleman was born in. 1840 Chateau Lednice. After the death of his father he became, in just 18 years, the prince of Liechtenstein and the owner of 31 estates in Bohemia, Moravia, Silesia, Lower Austria, Salzburg and Lichtenstein. He ruled until his death in. 1929. He died at the chateau in Valtice and is buried in the family tomb in Vranov Blanensko. Given that ruled more than 70 years, is one of the longest reigning monarchs in Europe. The subjects loved him, because throughout life handed out to others - built hospitals, almshouses, orphanages, churches, etc. For that, he earned the nickname Gracious.
V r. 1898 celebrated 40 years of his reign, and on this occasion, probably at the instigation of the princely council Julia Wiehl, was built at the Lichtenstein many memorials. Our memorial at Vranova is one of them. It was also close to the monuments always planted 18 red oaks (the number corresponds to the age when he became ruler), 20 oak summer and 20 winter oak (the number corresponds to the number of years during the reign of monuments, ie. 40 years). About 10 years later, some memorials added supplement celebrating 50 years of the reign of John II. Some monuments have been restored over the years, others have disappeared. When restoring some of them there was an error in the name, when Joan was instead created by Jean.

Location: Kalečník - Jezera