No. 2122, Muzeum ve Slapanicich, CZ
Slapanice Museum.
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

EN
The old building of the former Šlapanicky scholasterie, which served prior to the battle of the Three Emperors as the headquarters of the French marshal Soulta, general IV of the French military corps. Following the battle the scholasterie was used as a military hospital for the wounded French.

CZ
Muzeum sídlí ve starobylé budove nekdejší šlapanické scholasterie. V jeho sbírkách se nachází mimo jiné pozustalostní fond významného ceského krajináre Aloise Kalvody, který se v mestecku Šlapanice narodil. Soucástí etnografických sbírek muzea je pozoruhodná kolekce výšivkových tiskátek. Šlapanice a jejich okolí jsou také spojovány se známou bitvou "trí císaru". Budova scholasterie, v níž muzeum sídlí, sloužila pred bitvou jako štáb maršála Soulta, velitele IV. francouzského armádního sboru. Ve vestibulu muzea jsou nove vystaveny dva restaurované konesprežné kocáry pocházející z prelomu 19. a 20. století.V soucasné dobe se v muzeu konají krátkodobé tematické výstavy a muzeum se ve své cinnosti dlouhodobe zameruje na detské návštevníky. Ke všem výstavám jsou pripravovány doprovodné programy pro školy, detské dílny ci herny, muzeum porádá souteže pro deti a spolupracuje s okolními základními a materskými školami.
Opening Times:

Rating: