Roman Catholic Church Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart - Beltrum, The Netherlands
Location: Gelderland, Netherlands

English

This Roman Catholic Church is located at the Mariaplein in the village Beltrum. The church was build in 1845 and is still in use for worship. In 1929 the curch was restored and expanded.

Nederlands

In het verleden zijn er meerdere pogingen gedaan om een zelfstandige kerk in Beltrum te stichten. In 1843 probeerde een commissie opnieuw een zelfstandige statie met kerk en pastorie in Beltrum te krijgen.

Deze commisie bestond uit de heren Jan Hendrik te Morsche, Johannus Huinink, Gerrit Jan Rotink, Jan Hendrik Hofman, Derk Wilderink, Jan Hendrik Hassink, Jan Berend Koerboom, Jan Bouhuis en Berend Willem Koppelman.

De Hollandse zending gaf een voorlopige goedkeuring voor een hulp- of filiaalkerk, afhankelijk van de parochiekerk te Groenlo en te bouwen in de nabijheid van de school op de Hassinkkamp.

Toen in 1844 ook de Aartspriester van Gelderland zijn voorlopige goedkeuring gaf voor een hulp- of filiaalkerk kon de bouw van de kerk in 1845 beginnen. Voor de bouw stelde de familie J. H. Hassink, toen woonachtig aan de tegenwoordige Dorpsstraat (Gerardus Marjellagebouw), een stuk grond beschikbaar die lag in de hoek van twee onverharde wegen, de doorgaande weg van Borculo naar Groenlo (nu Heelweg) en de weg die liep vanaf Beltrum/Lindvelde naar Groenlo (nu Zwarteweg/Mr. Nelissenstraat).

De inzegening vond op 27 oktober 1847 plaats.

Beltrum bleef vanaf die tijd nog wel een filiaalkerk of bij statie van Groenlo.

Een jaar later, in 1848, werd het kerkhof in gebruik genomen.In 1853 komen er bisdommen, verdeeld in dekenaten en parochies. Uit deze veranderingen in kerkelijk recht komt voort dat op 13 februari 1855 besloten wordt dat de statie Beltrum ‘canoniek wordt opgericht eene parochie Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart’ en dus vrij kwam van het Groenlose kerkbestuur.

Beltrum kreeg vanaf toen een eigen kerkbestuur met als eerste pastoor J. B. van Oij. Beltrum vormde vanaf dat moment een zelfstandige parochie, met als naam Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart.

In 1864 werd de kerk uitgebreid met een priesterkoor. De toren is in 1894 gebouwd, en in dat jaar is het hele kerkgebouw van een nieuwe buitenmuur voorzien. Ondertussen veranderde de naam van de kerk in Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming.

In 1929 vond een ingrijpende verbouwing en uitbreiding van het kerkgebouw

plaats. De nieuwbouw is in 1930 ingewijd. In de periode van 1929 – 1932 is de kerk voorzien van muurschildering door BACH (Groningen)en WENZEL (Kevelaar).
Type of Church: Church

Status of Building: Actively in use for worship