Císar Josef II. - Brno, Czech Republic
CS: socha Císare Josefa II. // EN: Statue of Emperor Joseph II.
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Josef II. (1741–1790), habsburský císar, který venoval pozornost také o zlepšení zdravotní péce o duševne nemocné osoby

Na nízkém krychlovém podstavci je bronzová socha v mírne nadživotní velikosti se zvednutou pravou rukou a svitkem v levé ruce, na podstavci je na vystouplém kamenném pásu nápis.

Socha císare Josefa II. patrila k velkému pomníku, který stál na drívejším Lažanského námestí pred Nemeckým domem, a byl odhalen v roce 1891.
V roce 1919 pomník stržen, rozebrán a samotná socha Josefa II. byla delší cas uložena na neverejném míste. V 80. letech 20. století pécí psychiatrické lécebny socha restaurována a instalována na dnešní místo.

Do samotného parku byla umístena v roce 1988.

Autorem je Anton Brenek, Karel Volavý.

EN:
Joseph II. (1741-1790), the Habsburg emperor, who paid attention also to improve health care for mentally ill persons

On the low cubic pedestal bronze statue slightly larger than life-size with a raised right hand and a scroll in his left hand, to stand on a raised stone belt sign.

Statue of Emperor Joseph II. He belonged to the great monument that stood in the former German Lažanský square in front of the house, and was unveiled in 1891.
In 1919, the monument demolished, dismantled and the actual statue of Joseph II. It was a long time stored in a closed position. In the 80s of the 20th century psychiatric hospital care statue restored and installed in its current location.

To park itself was placed in 1988.

The author is Anton Brenek, Karel Volavý.