Bohumír Matal - Lomnice, Czech Republic
33U E 602192 N 5473689
CS: hrob malire Bohumíra Matala na hrbitove v Lomnici // EN: grave of the painter Bohumír Matal at cemetery in Lomnice
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Na jeho hrobe je rám obrazu, který naznacuje pomník.
Celý pomník je z bileho mramoru.

EN:
On his grave is a picture frame that suggests memorial.
The whole monument is made of white marble
Description:
CS: (13. ledna 1922, Brno – 7. července 1988, Prudká u Doubravníku) byl český malíř, jeden z nejmladších členů Skupiny 42. Patřil mezi významné představitele brněnské poválečné malby 20. století. S malováním se Bohumír Matal poprvé setkal u svého vzdáleného příbuzného. V letech 1937–1941 vystudoval Školu uměleckých řemesel v Brně (prof. E. Hrbek, František Václav Süsser). V roce 1941 byl zatčen za protifašistickou činnost a byl odvezen do tábora Lohbruck u Breslau. Tam pracoval v řetězárně. Malování se už věnovat nemohl, a tak psal dopisy rodině, které vždy doplnil kresbou. Celkem napsal na dvě stovky dopisů ilustrovaných kresbou tužkou. Z Německa se vrátil v únoru 1945 ve velmi špatném zdravotním stavu. Po zotavení se začal opět věnovat malbě. V roce 1946 vystavoval v Paříži s dalším mladými výtvarníky. Hned v následujícím roce se malíř dočkal samostatné výstavy, kterou mu uspořádal Klub výtvarných umělců Aleš. K nejčastějším námětům Bohumíra Matala patřil člověk a město, civilizace a industrializace - cementárny, papírny atd. První obrazy obsahovaly náměty vzducholodí, přístavů a ulic v dešti, postupně se jeho práce úzce propojila s programem Skupiny 42. Po politických a společenských změnách v roce 1948 se Bohumír Matal uzavřel ve svém ateliéru a dál tvořil v duchu Skupiny 42. Maloval také portréty a do této doby se datují známé obrazy Cyklisté 1952, 1954. V polovině padesátých let se situace opět trochu uvolnila a Bohumír Matal společně s Vladislavem Vaculkou a Vladimírem Vašíčkem založil skupinu Brno 57. V 60. letech se v Matalově tvorbě objevuje experiment a abstrakce. V této době se věnoval kromě malby také scénografii. Po roce 1968 odešel z Brna do Prudké u Doubravníku, kde si zakoupil a mlýn, který přestavěl na ateliér. Zde také po delší nemoci 7. července zemřel. EN: (January 13, 1922, Brno - July 7, 1988, at the sharp Doubravník)   He was a Czech painter, one of the youngest members of Group 42. He was among the prominent representatives of the Brno post-war paintings of the 20th century. The painting was Bohumír Matal first met with his distant relative. In the years 1937-1941 studied at the School of Arts and Crafts in Brno (prof. E. Hrbek, Franz Wenzel Süsser). In 1941 he was arrested for anti-fascist activities and was taken to a camp near Breslau Lohbruck. There he worked in Řetězárna. Paint is already unable to pay, so he wrote letters to the family, which always adds a drawing. Total wrote two hundred letters illustrated with pencil sketches. From Germany, he returned in February 1945 in very poor health. After recovery began once again to devote to painting. In 1946 he exhibited in Paris with other young artists. The following year the artist finally received a separate exhibition, which was organized by Club of Visual Artists Aleš. The most common themes Bohumír Matal belonged to man and the city, civilization and industrialization - cement, paper etc. The first images contained suggestions airships, harbors and streets in the rain, gradually, his work is closely affiliated with the program of Group 42. After the political and social changes in 1948 Bohumír Matal concluded in his studio and continued formed in the spirit of Group 42. He painted portraits and by this time known paintings date back Cyclists 1952 and 1954. In the mid-fifties, the situation has relaxed a bit again and Bohumír Matal together with Vladislav Vaculka and Vladimir Vasicek founded the group in Brno 57th In the 60 years the Matalová formation occurs experiment and abstraction. At that time he devoted himself apart from paintings, scenography. After 1968 he retired from Brno to Violent near Doubravník, where he bought a mill that was converted into a studio. Here, too, after a long illness on July 7 he died. Source/Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Bohum%C3%ADr_Matal

Area of notoriety: Art

Marker Type: Headstone