Horská chata Jelenka / Jelenka mountain chalet - Malá Úpa (North-East Bohemia)
33U E 554873 N 5621415
Jelenka is well known touristic mountain chalet located on the eastern slope of Svorová Hora Mt. in Krkonoše (Giant Mountains).
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

Mountain chalet Jelenka, located in the heart of Krkonoše National Park in elevation 1260 m, was built as hunting lodge (named Emma-quelle baude) by count Jaromír Czernin-Morzin in 1936. It was nationalized and served for trade union recreation use after WWII. Jelenka is in private hands from the 1990s and nowadays serves as cheap but good mountain hotel, shelter and restaurant...

Jelenka je horská turistická bouda nacházející se ve východních Krkonoších na úbocí Svorové hory v nadmorské výšce 1260 m n. m. Bouda je umístena na východním úbocí Svorové hory, 700 m jihozápadne od Sovího sedla. Kolem boudy prochází státní hranice mezi Ceskou republikou a Polskem, kterou v této cásti kopíruje cervene znacená Cesta cesko-polského prátelství. Další prístupovou cestou je komunikace z Pomezních Bud, jež je znacena žlute. Za boudou vyverá Emmin pramen.

Bouda byla vystavena puvodne jako lovecká chata hrabetem Jaromírem Cernínem-Morzinem, který ji po dostavbe roku 1936 pojmenoval jako Emma-quelle baude (Bouda u Emmina pramene). U pramene stával do konce druhé svetové války turistický kiosek. Po druhé svetové válce byla zkonfiskována a sloužila k podnikové rekreaci. V soukromém vlastnictví je opet od 90. let 20. století. Bouda je provozována celorocne. V prízemí je umístena restaurace, v prvním patre je k dispozici pet pokoju s celkovou ubytovací kapacitou 26 osob.

[CZ Wikipedia]