Lanová dráha Pec pod Snežkou – Snežka / Cableway Pec pod Snežkou – Snežka (North-East Bohemia)
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

Depicted new modern cableway connects ski centre Pec pod Snežkou with summit of the highest Czech mountain - Snežka (1603 m a.s.l.; Krkonoše Mts.). Given coordinates marks the upper station on the Snežka' summit.

Pec pod Snežkou (750 m above sea level), a picturesque mountain town and ski center, is the most frequent starting point for trips to the highest Czech mountain Snežka. The historic two-seater chairlift was transporting tourists daily from 1949 to September 2012, when its operation was terminated.

The new cableway (with middle station on Ružová hora) leads in its original route, only the bottom station in Pec pod Snežkou has been relocated lower towards the chalet Lesovna. Cableway Snezka is a two-section circulating passenger one-cable aerial tramway with detachable four-seater cable cars and three boarding stations. Operation time: daily from 8 a.m. to 6 p.m. (1.V.-30.IX. to 7 p.m.).

Lanová dráha Pec pod Snežkou – Ružová hora – Snežka je dvojúseková kabinková lanová dráha v Krkonoších, která byla uvedena do provozu v letech 2013 a 2014. Jedná se o dve navazující, na sobe nezávislé obežné lanovky se strední stanicí na Ružové hore, v níž však nemusí cestující prestupovat. Z duvodu nepríznivých povetrnostních podmínek na Snežce (silného vetru aj.) muže být v nekterých dnech ci obdobích v provozu pouze dolní úsek dráhy.

Kabinková lanová dráha byla postavena v trase puvodní sedackové, jež byla uvedena do provozu v roce 1949 a u které však byla prostrední stanice Ružová hora prestupní. Sedacky byly dvoumístné, odpojitelné, sedelo se na nich bokem po smeru jízdy, levým bokem napred. Provoz na ní byl ukoncen v roce 2012, pricemž stavba nové dráhy (jejíž trasa byla v Peci prodloužena k blíže k mestu) zacala již na podzim 2011. Celá dráha z Pece na Snežku byla dokoncena ješte v roce 2013, nicméne ke schválení horního úseku Drážním úradem došlo na zacátku roku 2014, zprovoznen byl 22. února toho roku.

[CZ Wikipedia]