Sbor dobrovolnych Hasicu (Husovice) - Brno, Czech Republic
CS: Hasicska zbrojnice v Brne-Husovice // EN: Firehouse in Brno-Husovice
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Zbrojnice na Netušilove ulici c.18

Již v roce 1905 sbor zakoupil stavební místo na tehdejší Radnické ulici v centru Husovic (dnes Netušilova ulice). Bylo sem premísteno lezište a pozemek byl do roku 1911 používán jako cvicište. V roce 1911 se sbor obrátil na obec se žádostí o postavení nové zbrojnice na tomto pozemku. Obec této žádosti vyhovela a tak v srpnu téhož roku byl položen základní kámen a 9. 6. 1912 byla nová zbrojnice otevrena a predána sboru. V posledních dnech války byla zbrojnice zasažena minou. Po skoncení války clenové sboru zbrojnici v krátké dobe opravili. V roce 1957 byla zapocata prestavba zbrojnice - byla postavena nadstavba na dvorním krídle. Stavba byla ukoncena v roce 1959. V nadstavbe vznikla moderní nocležna pro družstvo mužu. Soucasne bylo zapocato se stavbou 15 - ti metrového sušáku na hadice ve dvore. Stavba veže byla ukoncena v roce 1961. V roce 1970 zabezpecil ONV Brno III generální opravu zbrojnice. Díky spolecnému úsilí ONV a clenu sboru byla rekonstrukce ukoncena v následujícím roce. V rámci rekonstrukce byla získána bytová jednotka pro správce zbrojnice. V roce 1997 byla díky pomoci Úradu místní cásti Brno - Sever provedena rekonstrukce zbrojnice. Byla vymenena elektroinstalace, vybudována nová koupelna, kuchyne, skluz z chodby v podkroví do garáže vcetne automatických dverí rízených fotobunkou a rada dalších prostoru. Zbrojnice dostala nové roletové elektrické vrata s dálkovým ovládáním. Rekonstrukce byla dokoncena v roce 1998. V roce 2001 jsme pri príležitosti 120. výrocí založení našeho hasicského sboru vymalovali kompletne celou zbrojnici. Této cinnosti a následného uklízení se úcastnili nejen clenové sboru ale i oldskauti, kterí nám pomáhají skoro pri každé naši akci. V roce 2002 jsme na pridelené parcele, v zadním traktu, provedli úklid, vykáceli náletové dreviny, zhotovili plot a také jsme si zvelebili kancelár kam jsme nechali namontovat plastové okno a zhotovili jsme chodbu do zadního traktu zbrojnice. Fasádu jsme opravili a nainstalovali nové vchodové dvere do této chodby. V roce 2003 byli na nocležnu zakoupeny nocní stolky a lampicky. V roce 2004 byla vymenena stará okna v nocležne, na schodišti a na WC za plastová. V roce 2005 nebyla na zbrojnici provedena žádná rekonstrukce ani oprava. V roce 2006 jsme si nechali vyrobit na zakázku vitríny a TV skrín.

Pracovní stul s policemi byl zakoupen ÚMC Brno-Sever. V denní místnosti byly také vymeneny záclonové garnýže a také byly zakoupeny nové záclony. Tyto byly taky hrazeny ÚMC Brno-Sever. Dále byla provedena rekonstrukce havarijního stavu odpadního potrubí svodu okapu budovy stanice.

EN:
Armory on Netušilová street No.18

Already in 1905 the congregation purchased a building site at the former Town Hall Street in downtown Husovic (today Netušilova Street). It was relocated here and lying land was in 1911 used as a training ground. In 1911, the choir turned to the municipality with a request to build a new armory on the site. The municipality granted this request and so in August the same year the cornerstone was laid and 9. 6. 1912, the new armory opened and handed over to the Corps. In the last days of the war armory was hit by a mine. After the war, members of the congregation armory in the short term fix. In 1957 he started reconstruction of the Armoury - was built extension to the courtyard wing. Construction was completed in 1959. The superstructure was modern dormitory for the men's team. At the same time it started to build 15 - meter dryer hose in the yard. Construction of the tower was completed in 1961. In 1970 he secured the DNC Brno III overhaul the armory. Thanks to the joint efforts of DNC members and church reconstruction was completed the following year. The reconstruction was acquired dwelling unit manager for the armory. In 1997, with help from the local Office of Brno - Sever the reconstruction of the armory. Was replaced wiring, built a new bathroom, kitchen, slip out of the hallway in the attic of the garage, including automatic door controlled by a photocell and a number of other areas. Armory got a new electric roller shutter doors with remote control. Reconstruction was completed in 1998. In 2001 we are celebrating the 120th anniversary of the founding of our fire brigade completely repainted the entire armory. This activity and subsequent cleaning was attended not only church members but also the Old Scouts who help us almost every time our event. In 2002, we allocated a plot in the rear wing, carried out cleaning, self-seeding trees cut down, they made a fence and we also beautify the office where we had to install plastic window and they made we corridor toward the rear of the armory. We façade repaired and installed new entrance doors into the hallway. In 2003 they were bought at the dormitory bedside tables and lamps. In 2004 he replaced the old windows in the dormitory, on the stairs and toilets for plastic. In 2005, at the armory was not carried out any reconstruction or repair. In 2006, we had to make custom windows and a TV cabinet.

Desk with shelves was purchased ÚMC Brno-Sever. In the living room they were also exchanged curtain rails and were bought new curtains. They were also paid ÚMC Brno-Sever. Furthermore, the reconstructed state of disrepair gutter downspouts drain pipe station building.

Source/Zdroj: (visit link)
Paid or Volunteer: Volunteer