Loucna nad Desnou - North Moravia, Czech Republic
Loucna nad Desnou Chateau.
Location: Olomoucký kraj, Czechia

The chateau was built by Premek of Žerotín on the site of a former wooden hunting chateau. The Klien brothers (iron mongery entrepreneurs) acquired the chateau in 1844. They founded a nature park here.

=========================================================

Ve stredu Loucné na Desnou stojí v parku zámek, jehož renesancní cást vybudoval na míste dreveného loveckého zámecku roku 1608 Premek ze Žerotína. Roku 1774 byla k zámku pristavena kaple a o deset let pozdeji rozšírena na farní kostel, zasvecený sv. Cyrilu a Metodeji. Je vyzdoben freskami barokního malíre Ignáce Raaba. Roku 1844 koupili panství a zámek železárští podnikatelé a stavitelé železnic bratri Kleinové, za nichž byl zámek nazýván duchovním centrem železnicního stavitelství a železárství rakouské monarchie. U zámku založili Kleinové prírodní park se vzácnými drevinami. Jednou z jeho ozdob je i 600 let stará lípa s obvodem kmene 730 cm. V parku najdeme novogotickou kašnou a litinové sochy sv. Floriána s atributem vedra a praporu a sv. Alžbety, podávající díteti chléb, z druhé poloviny 19. století. Zámek je neprístupný, v soucasné dobe v rekonstrukci.
Accessibility: Partial access

Condition: Intact