Kostel sv. Cecilie - Lipuvka, Czech Republic
CS: Kostel svaté Cecílie // EN: Church of St. Cecilia
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Kostel svaté Cecílie je rímskokatolický chrám v obci Lipuvka v okrese Brno-venkov. Je chránen jako kulturní památka Ceské republiky. Je farním kostelem farnosti v Lipuvce.
Soucasný kostel v Lipuvce je již tretím v historii. Puvodní kostel svatého Klimenta stál již ve 13. století západne od vesnice. V roce 1787 byl tento kostel zrušen výnosem na základe reforem Josefa II, a v roce 1793 byl pak stržen „z duvodu verejného bezpecí“.

Poblíž cesty do Lažan stával v Lipuvce kostel ci kaple sv. Cecilie, o nemž je první zmínka z roku 1655. Tento kostel trpel v osmnáctém století vlhkem, jeho základy byly ohroženy vodou. Po dlouhých prutazích bylo nakonec rozhodnuto stavet kostel nový, na jiném (soucasném) míste.

Dnešní kostel sv. Cecílie v Lipuvce se zacal stavet v roce 1749 a následujícího roku byl dokoncen. Kvuli velkému poctu úcastníku bohoslužeb byl v záveru 19. století rozšíren (posvecen byl 13. listopadu 1881).

EN:
Church of St. Cecilia's Roman Catholic church in the village Lipuvka district Brno-country. It is protected as a cultural monument of the Czech Republic. It is the parish church of the parish in Lipuvce.
The present church in Lipuvce is the third in history. The original church of St. Clement stood in the 13th century west of the village. In 1787, this church was abolished by a decree on the basis of the reforms of Joseph II, and in 1793 he was then taken down "for reasons of public safety."

Near the road to Lažany he stood in Lipuvce church or chapel. Cecilia, on which it is first mentioned in 1655. The church suffered in the eighteenth century moisture, its foundations were threatened by water. After long delays, it was finally decided to build a new church, on the other (current) location.

Today's church. Cecilia in Lipuvce was begun in 1749 and was completed the following year. Due to the large number of participants worship it was at the end of the 19th century extended (dedicate it to November 13, 1881).

Source/Zdroj: (visit link)