Wayside Shrine - Hodkovice nad Mohelkou, Czech Republic
33U E 505463 N 5613123
Baroque sandstone wayside shrine from 1678 at a road from Hodkovice nad Mohelkou to Petrašovice./ Barokní pískovcová boží muka vztycená roku 1678 u silnice vedoucí z Hodkovuc nad Mohelkou do Petrašovic.
Location: Liberecký kraj, Czechia

EN

Baroque sandstone pillar wayside shrine was erected at first in 1678 at the same road closer to Hodkovice nad Mohelkou. In 1761 it was moved to the current location. The wayside shrine consists of prismatic pedestal with 2.5 ,eter high column on it and sandstone lantern with four niches. On top of the lantern a cross with crucified Jesus.

CZ

Barokní pískovcová boží muka vztycená roku 1678 se nachází u silnice vedoucí do Ceského Dubu, pri odbocce do Citer a Kohoutovic. Boží muka, jež nechalo zrídit mesto Hodkovice nad Mohelkou, stála puvodne pri ceste do Petrašovic. Roku 1761 byla prenesena na nynejší místo, približne jeden kilometr za mesto. Na kvadratickém soklu s rímsou je na hranolové patce osazen vysoký sloup s entazí. Drík sloupu zdobí šikmé rýhování. Na hlavici dríku, kterou dekorují reliéfy stylizovaných obliceju, se nachází kaplice se ctyrmi nikami. Kaplici ukoncuje kamenná deska s reliéfem Kalvárie. Pod postavami reliéfu se nachází v rytém zrcadle Ježíšuv monogram: „IHS". Boží muka vrcholí kamenným krížem. Vpredu na soklu cteme dataci: „1761". Vzadu se nachází rytý nápis: "Renovirt 1860 durch / JOS. DIRSCHMID / 1966". Vpravo na soklu je zaznamenaná datace: „1678".

Citováno z (visit link)
Material: Sandstone