Hrad Holstejn / Holstejn Castle
33U E 628873 N 5473655
CS: Romantická zrícenina hradu ze 13.století nad údolím s jeskyní. EN: A romantic ruin of a castle built in the 13. century above a valley with a cave.
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

Autobus do obce Holštejn zajíždí z Blanska, nejbližší vlaková stanice je Rájec-Jestrebí, odkud je to po žluté, modré a cervené turistické znacce asi 16 kilometru.

Pri pohledu na místní skálu lze mezi stromy rozeznat zbytky opevnení hradu Holštejn. K jeho pozustatkum je potreba vystoupat prudkého, ale krátkého kopce, stále po cervené znacce. Po chvíli na cloveka vykoukne asi nejvetší cást zríceniny hradu Holštejn, kterou je hradní vež. Zde je rozcestníku, od kterého je to již jenom kousek na planinu, kde se hrad rozkládal. Hrad to byl mohutný. Jeho jedinou nevýhodou bylo zásobování vodou. Predpokládá se, že voda byla získávána ze zrídla jihovýchodne od hradu a byla dopravována podzemním potrubím v délce asi 1 km. Hrad byl postaven okolo roku 1270 Hartmanem z Jedovnic, který se po dokoncení hradu zacal podepisovat "Hartman z Holštejna" a presunul sem své centrum panství z Jedovnic. Po jeho smrti menil hrad ruzné majitele. Zažil také válku a stal se základnou rytírského loupení. V hladomorne pod hradem tehdy zemrela spousta lidí. V roce 1466 zemrel Vok V., poslední známý majitel hradu a Holštejnského panství. Protože nemel žádné dedice, panství se rozpadlo a osud hradu Holštejn byl zpeceten. Nikdo se o neho nestaral a tak zacal chátrat. Situace také využili lidé z vesnic v jeho širém okolí, kterým sloužil hrad jako zdroj kamení pro stavby ci opravy domu. Krome hradní veže lze na obvodu hradního skaliska pozorovat zbytky hradních zdí, které prozrazují puvodní kompozici hradu ve tvaru nepravidelného ctyrúhelníka o rozmerech cca 85 x 52 metru. Pri trošce predstavivosti je také možné na hradní plošine, která je dnes celá porostlá stromy, rozeznat zbytky hradních stavení nalézajících se po trech stranách. I presto si myslím, že stojí za to holštejnskou zríceninu navštívit. K videní je toho stále mnoho.

Accessibility: Full access

Condition: Completely ruined