Blå porten - Stockholm, Sweden
The Blå porten (English: Blue Gate) is located on Djurgården island in Stockholm, Sweden.
Location: Stockholm, Sweden

"Blå porten, Djurgårdsporten eller Lusthusporten, är idag den enda bevarade portalkonstruktionen till Djurgården i Stockholm och finns precis vid Djurgårdsbron. Den är utförd i gjutjärn med Oscar I:s krönta namnchiffer flankerat av två hjortar. Den ritades av arkitekten Johan Adolf Hawerman (1812-1885) och uppsattes 1849 cirka 100 meter söder om nuvarande plats.

Numera är Blå porten målad i blått och guld. Gjutjärnsporten ersatte en äldre träport med samma namn. Den kallades också Lusthusporten efter ett intilliggande lusthus varifrån man på 1600-talet kunde skåda arrangerade djurhetsningar mellan lejon och oxar. Porten gav i sin tur namn åt det intilliggande gamla värdshuset Blå Porten eller Lusthusporten som bedrev krogverksamhet från 1600-talet tills det brann ner på valborgsmässoafton 1869. Krogen ersattes 1873 av en villa som fick namnet Villa Lusthusporten, även kallad Sommelii villa och efter en ombyggnad 1898 Wicanderska villan.

Gjutjärnsporten Blå porten kom under sjuttio år att göra två utflykter. Porten flyttades 1882 rakt över Djurgårdsbrunnsviken till nuvarande Nobelparken där den kom att ge namn åt två villor som byggdes; Villa Stora Blå porten och Villa Lilla Blå Porten (även kallad Blå Portens tullstuga, Fredrikshofs tull, Törnerska villan eller Villa Björkhagen). År 1916 flyttades gjutjärnsporten vidare till Frescati och entrén till Experimentalfältet. Återflyttningen till nuvarande och nära ursprunglig plats skedde 1967–68 efter initiativ av kung Gustaf VI Adolf. Villa Lilla Blå Porten finns kvar än i dag på andra sidan vattnet intill Berwaldhallen mittemot Nobelparken. Villa Lusthusporten finns också kvar vid Djurgårdsvägen vid de blå portarnas ursprungliga plats.

År 1916 återupptogs det gamla värdshusnamnet då nyuppförda Liljevalchs konsthall på Djurgårdsvägen inrättade en del av byggnaden som Restaurang Blå Porten, vilken ännu är i drift."

--Wikipedia (visit link)

[ENGLISH TRANSLATION]

Blue Gate, Djurgården port or Gazebo port, is today the only remaining portal structure to Djurgården in Stockholm and is right by the Djurgården Bridge. It is made of cast iron with Oscar I's crowned monogram flanked by two deer. It was designed by architect Johan Adolf Hawerman (1812-1885) and erected in 1849 about 100 meters south of the current location.

Nowadays the Blue gate is painted in blue and gold. Cast iron port substituting an older timber door with the same name. It was also called the Gazebo port for an adjacent gazebo from which in the 1600s was used for arranged animal baiting between the lions and oxen. The port in turn gave its name to the adjacent old inn Blue Gate or Gazebo Gateway which operated a restaurant business from the 1600s until it was burned down on May Day Eve 1869. The tavern was replaced in 1873 by a villa named Villa Lusthusporten, also called Sommelii villa after a remodeling of the 1898 Wicanderska villa.

The cast iron Blue Gate took seventy years to make two trips. The gate was moved in 1882 straight over Djurgårdsbrunnsviken to the current Nobelparken where it came to name the two villas that were built; Villa Big Blue Gate and Villa Little Blue Gate (also known as the Blue Gate Customs cottage, Fredrikshofs customs, Törnerska villa or Villa Björkhagen). In 1916 the iron gate was moved to Frescati and the entrance to the Experimental Field. Resettlement to current and near its original location was in 1967-68 after the initiative of King Gustaf VI Adolf. Villa Little Blue Gate remains to this day on the other side of the water next to the Berwald Hall opposite the Nobel Park. Villa Lusthusporten also remains at Djurgårdsvägen at the blue gate's original location.

In 1916 resumed the old inn the name when newly erected, Liljevalchs on Djurgårdsvägen established part of the building as Restaurant Blue Gate, which is still in operation.