Hrad Blansek / Blansek Castle
33U E 625043 N 5470144
CS: Rozsáhlá romantická zrícenina hradu ze 13.století nad údolím jeskyní. EN: A romantic ruin of a castle built in the 13. century above a cave-valley.
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

Rozlehlá zrícenina hradu Blansek se nachází v blízkosti Punkevních jeskyn približne 5 km východne od mesta Blansko. Na volne prístupný hrad vede odbocka z turisticky znacené trasy mezi obcemi Sloup a Vilémovice.

HISTORIE HRADU

Zakladatelem hradu byl s nejvetší pravdepodobností olomoucký biskup Bruno ze Schauenburgu. První zmínka o nem pochází z roku 1275, predpokládá se, že byl založen nedlouho pred tímto rokem. Hrad byl udelován jako léno mocným panským držitelum Erhardovi z Kunštátu a Skal, Alešovi z Kunštátu a Lysic a Vilémovi Zajícovi z Valdeka, kterí meli za úkol udržet na biskupských statcích klid. Koncem první poloviny 14. století byl hrad rozšíren, soude dle listiny z roku 1349, podle níž získal purkrabí hradu Mikuláš od biskupa Jana Volka za stavební cinnost jako odmenu rychtu ve Svitavách. V období husitských válek byl hrad pravdepodobne obléhán, ale zcela jiste nedobyt, a to díky vedení obráncu hradu Janem ze Studnice. V roce 1440 se na hrade konal snem biskupských leníku, což jasne svedcí o tom, že hrad nedošel výrazné újmy. Zánik hradu podle archeologických nálezu zaprícinil požár. V roce 1461 se uvádí jako pustý.

PODOBA HRADU

Hrad Blansek byl vystaven ve dvou základních fázích. Starší zadní cást hradu byla dvojdílná, oddelení cástí bylo vyrešeno nikoliv príkopem, nýbrž pouze hradbou. Nejbezpecnejší místo zadní cásti hradu zaujal trojprostorový palác, vstup do hradu zajištovala budova vysunutá do svahu na severovýchodní strane. Celo hradního jádra jistila dvojice hradeb a pred nimi jsoucí dvojitý príkop a skalnatý oblouk valu uprostred nich. Prední cást hradu byla vystavena pred polovinou 14. století. Tvorila ji hradba, na nejvyšším míste stojící hranolová vež, chránící prístupovou cestu a v hradbe z boku zakomponovaná brána. Dve krídlové zdi pak bránily neprátelum v proniknutí do príkopu. Dnes jsou zde k spatrení cestné zríceniny hradeb, malý roh hranolové veže a ve starší cásti výrazný strep zdiva paláce a cást zdiva brány.

Accessibility: Full access

Condition: Completely ruined