Podhorácké muzeum - Predklasteri, Czech Republic
CS: Muzeum v Predklasteri // EN: Museum in Predklasteri
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Návštevník, vstupující barokní bránou do areálu národní kulturní památky Cisterciácké opatství Porta coeli v Predklášterí, najde za vysokou klášterní zdí rozsáhlý komplex budov s rane gotickým jádrem a s mnoha gotickými, renesancními a zejména barokními prístavbami. Alejí mohutných lip dojde na hlavní nádvorí s unikátním, bohate zdobeným gotickým portálem v prucelí klášterního kostela a s protilehlou budovou Podhoráckého muzea, které zde sídlí od roku 1955. Nabídka v muzejní pokladne je velmi široká. V hodinových intervalech jsou zprístupneny prostory gotického jádra kláštera: kostel, krížová chodba s rajskou zahradou a kapitulní sín. Naopak samostatne prístupné jsou ctyri stálé expozice a cetné sezónní výstavy v muzeu. Ty zaujmou vnímavého návštevníka nejen vystavenými exponáty, ale i atmosférou klasického muzejního prostredí v interiérech barokní budovy bývalého proboštství. Nejstarší expozice PALEONTOLOGIE A MINERALOGICKÝ SYSTÉM, umístená v dobových vitrínách na chodbe muzea, byla v roce 1998 doplnena o regionální cást MINERÁLY NA TIŠNOVSKU. Protiváhou k nim jsou dve historické expozice: MEŠTANSKÝ OBYTNÝ INTERIÉR Z PRELOMU 19. A 20. STOLETÍ z roku 1999 a DEJINY A SOUCASNOST KLÁŠTERA PORTA COELI z roku 2004. V klášterní krížové chodbe doplnuje kolekci muzejních expozic LAPIDÁRIUM kamenných fragmentu. Bylo obnoveno a doplneno v roce 2009. Zážitky spojené s návštevou muzea a kláštera lze v pokladne ukoncit zakoupením suvenýru vztahujících se k obema objektum nebo k probíhajícím výstavám.

Možnost objednání skupinových prohlídek na tel. 549 213 933; 549 412 293; fax 549 213 935 nebo e-mailem predklasteri@muzeumbrnenska.cz

EN:
Visitors entering the baroque gateway to national cultural monuments Cistercian Abbey of Porta Coeli in Predklášterí finds for high convent walls of a vast complex of buildings with an early gothic core and many Gothic, Renaissance and especially Baroque additions. Alley massive lip reaches the central courtyard with a unique, richly decorated Gothic portal in the facade of the monastery church and opposite the building Podhorácké Museum, which housed here since 1955. Travel in the museum's box office is very broad. At hourly intervals are open spaces Gothic core of the monastery: the church, the cloister garden of Eden and the chapter hall. Conversely, separately accessible are four permanent exhibitions and many temporary exhibitions at the museum. They attract visitors not only susceptible exhibits and atmosphere of the museum in classical baroque interior of the building of the former provost. Oldest exposure Paleontology and mineralogical system, located in historical display cases in the corridor of the museum was completed in 1998 on the regional part of the minerals on Tišnovský. Counterbalance them are two historic exhibitions: burgher interiors from the 19th and 20th century from 1999 and Past and Present Porta Coeli monastery in 2004. The monastery cloister completes the collection of museum exhibitions collection of stone fragments. It was restored and completed in 2009. Experiences associated with visiting the museum and monastery at the box office can quit buying souvenirs relating to the two objects or ongoing exhibitions.

Possibility to order guided tours tel. 549213933; 549412293; fax 549 213 935 or e-mail predklasteri@muzeumbrnenska.cz

Source/Zdroj: (visit link)
Theme:
19.3.2015 - 10.1.2016 Ve jménu zákona Výstava o četnících v období první republiky, realizovaná s partnerem výstavy Českou televizí, Televizním studiem Brno, s ukázkami ze seriálu Četnické humoresky.

Street Address:
Podhorácké muzeum Porta coeli 1001 666 02 Předklášteří

Food Court: no

Gift Shop: yes

Hours of Operation:
OPEN ALL YEAR May-September Museum: Tuesday - Sunday 9:00 to 12:00 and 12:30 to 5:00 p.m. hours Last entrance to the museum 30 minutes before lunch break and the end of business hours. Monastery: Tuesday - Saturday entry [9:00; 10:00; 11:00; 13:00; 14:00; 15:00; 16:00] Sunday entry [9:00; 13:00; 14:00; 15:00; 16:00] October to April Museum: Tuesday - Sunday 8:00 to 12:00 and 12:30 to 4:00 p.m. hours Last entrance to the museum 30 minutes before lunch break and the end of business hours. Monastery: Tuesday - Saturday entry [8:00; 9:00; 10:00; 11:00; 13:00; 14:00; 15:00] Sunday entry [8:00; 9:00; 13:00; 14:00; 15:00]

Cost: 45.00 (listed in local currency)

Museum Size: Medium