Zamek Hostacov / Hostacov Chateau
33U E 535412 N 5521869
CS: Mensi opraveny zamek s parkem.Dnes hotel. EN: A repaired chateau with a park. Serves as a hotel.
Location: Kraj Vysočina, Czechia

První zmínka o zámku v Hostacove se objevuje roku 1297, kdy na tomto míste stála obranná tvrz. Tvrz byla postavena na skalnatém ostrohu s príkrým srázem na 3 stranách na míste dnešního severního krídla zámku. Ze dvou stran byla tvrz lemována potokem, z té tretí pak rekou. Podél této reky vedla duležitá obchodní a putovní stezka vedoucí od kamenného mostu (který stále stojí) dolu po toku reky smerem k opatství Vilémov. Ctvrtá strana zámku byla pak chránena príkopem. Tato obranná tvrz byla pak v rozmezí let 1557-1583 Hermanem Bohdancem z Hodkova prestavena na zámek v renesancním stylu, se 3 krídly a soucasným uzavreným nádvorím, které však v této dobe bylo ješte otevrené na západní strane. Otevrené klenby okolo nádvorí tvorily arkády jak v prízemí, tak v prvním patre. K prestavbe zámku do podoby v jaké je zámek dnes zrejme došlo za nové majitelky zámku Marie Magdaleny Goltzové nekdy po roce 1641. Pri techto úpravách se uzavrelo nádvorí novým ctvrtým krídlem na západní strane. V této dobe se také zazdily otevrené arkády v prvním poschodí a byla zde vystavena velká dvojitá okna, tak jak je vidíme dnes. K dalším velkým úpravám zámku a okolí dochází v první polovine 19. století, behem nichž dochází také k zasypání príkopu na jižní strane zámku a k odstranení padacího mostu. Také k rozsáhlé rekonstrukci terasové cásti zámku dochází v souvislosti se stavbou cukrovaru, který byl vystaven naproti zámku v roce 1846, k cukrovaru vedly koleje z Golcova Jeníkova (2 km vzdálená stanice). Výstavbou cukrovaru byly zmírneny srázy jižní strany zámku, takže ztratil svuj puvodní obranný charakter. Západní a severní strany zámku zustaly nezmenené, zatímco na jižní strane vznikla velká zahrada, perfektní pro milovníky slunce a krásných výhledu – je zde prekrásný výhled na Železné hory. V roce 1927 byla kvuli korenícím rostlinám ze zámku sejmuta vežicka s hodinami, která stála uprostred strechy hned nad vchodem. Hodiny samotné byly umísteny v obci Chrastice (1 km vzdálené) a jsou zde dodnes. V tomto období byl také zbudován malý rybník hned vedle zámku, který byl zdrojem vody pro cukrovar. Rybník je nyní príjemnou soucástí zámeckého parku. Nekteré budovy bývalého cukrovaru jsou nyní využívány továrnou na zpracování papíru. K poslední rozsáhlé renovaci zámku pak došlo v letech 1991-1995, kdy byl zámek ve vlastnictví státu a po 10 let sloužil jako rekreacní a rehabilitacní stredisko. Od roku 2007 je zámek v soukromém vlastnictví a od roku 2010 je provozován jako hotel.

Accessibility: No access- Private

Condition: Intact