Rozhledna Zviretice / Zviretice Look-Out Tower
33U E 494028 N 5590720
CZ: Vež hradu Zvíretice upravená Klubem ceských turistu na rozhlednu,vybetonovány patra, vybavena schodištem. EN: A tower of Zviretice castle rebuilt in a look-out tower by Czech tourist club, equipped with a staircase.
Location: Středočeský kraj, Czechia

CZ: Hrad byl založen na pocátku 14. století (dle nekterých pramenu již na konci 13. století) Zdislavem z Lemberka. Pro hrad vybral místo prirozene opevnené ze trí stran - na východe príkrým svahem k rece Jizere a na severu a jihu hlubokými roklemi. Na západní strane bylo predhradí oddeleno príkopem, který byl po stranách uzavren prícnými zdmi. Za ním byla postavena cca 80 m dlouhá hradba, která byla po stranách zakoncena dvema kruhovými vežemi. Severní vež (prumer u základny 9,5 m, šírka zdi 3,6 m) byla urcena ke strežení prístupové cesty k hradu, jižní (o neco menší - prumer 9 m, šírka zdi 3 m) chránila puvodní bránu do hradu. Celý areál hradu byl opevnen zdí a na východní strane, která byla nejlépe chránená, byl postaven hradní palác. Podle jména nového hradu zacali synové Zdislava (Herman a Markvat) používat prídomek "ze Zvíretic". Páni ze Zvíretic vlastnili hrad až do roku 1504, kdy ho prodali rodu Sezimu. Ti pak roku 1528 hrad prodali Janu Vartenberkovi. V první ctvrtine 16. století bylo ke starému paláci pristaveno jižní krídlo a byl zrušen stávající vchod do hradu, který nahradil nový u severní veže. V druhé polovine 16. století byly pristaveny obytné budovy i k západní a severní zdi a v roce 1592 byla vež zvýšena o dve patra. Obranná funkce objektu tak ustoupila do pozadí a hrad se zmenil v renesancní zámek. Vartenberkové drželi Zvíretice až do r. 1610, kdy Jan z Vartenberka prodal panství Jirímu Vratislavovi z Mitrovic. Ten zemrel bezdetný, a tak v r. 1616 odkázal všechno své jmení Janu Vlkovi z Kvítkova, kterému bylo pro úcast na ceském stavovském povstání v letech 1618–1620 zkonfiskováno. Novým vlastníkem Zvíretic se tak v roce 1623 stává Albrecht z Valdštejna. Od pocátku 18. století využívali Valdštejnové Zvíretice již jen jako sídlo správy panství a sami obývali nedaleký zámek v Mnichove Hradišti. V patre paláce byly pokoje vrchnosti i panských úredníku, vrchnostenská kancelár, pri okrouhlé kapli orator a v podkroví byt kaplana. V prízemí byly sklepy, pivovar a stáje, u veže komurka vrátného a na veži hodiny. Druhá, menší vež se nepripomíná, pravdepodobne byla již dríve zborena. V roce 1693 zpusobil blesk požár zámku, po kterém byly škody ješte opraveny. V roce 1720 však došlo pri bouri k dalšímu požáru, zámek se již neopravoval a byl ponechán svému osudu. Správa panství se proto prestehovala do bývalého cisterciáckého kláštera Hradište nad Jizerou. Opuštený hrad byl následne rozebírán na stavební materiál a rychle chátral. Zaniklo tak celé predhradí krome sladovny. Na prelomu 19. a 20. století pak došlo k cástecnému zrícení veže. Ta byla ve 30. letech 20. století premenena Klubem ceských turistu, kterí v roce 1923 obdrželi hrad bezúplatne od Valdštejnu, na rozhlednu.

EN: The Zviretice castle was founded by Markvartic Zdislav at the beginning of the 14th century. Later it was rebuilt as a renaissance mansion, but burnt down twice and was not reconstructed again after the second fire in 1720. Remains of the main palace and a tower have survived until today. The ruin is a favourite trip destination.

Height of Look-Out Tower in feet: 101.00

Difficulty: