Hrad Michalovice / Michalovice Castle
33U E 492099 N 5587124
CZ: Romantická zrícenina hradu ze 13. století, vyhlídka. EN: A romantic ruin of the castle built in the 13. century, good viewpoint.
Location: Středočeský kraj, Czechia

Zríceniny gotického hradu Michalovice stojí na strmém ostrohu, jehož svahy spadají k Jizere, na Mladoboleslavsku. Hrad byl soucástí obranného systému, které na svém panství, sahající od Mladé Boleslavi k Železnému Brodu, vybudovala jedna z vetví Markvarticu. Za to, že cást rodu mohla spravovat tak velké panství, vdecila svému predkovi Markvartovi. Práve tohoto lužického válecníka prijal do svých služeb ceský král Vladislav a postoupil mu veškerou, svobodnými ceskými národy dosud neobsazenou pudu Boleslavska. Hrad byl založen patrne na pocátku poslední ctvrti 13. století. Prvním známým majitelem byl Jan z Michalovic. Páni z Michalovic patrili mezi prední ceské šlechtické rody a cetní jeho príslušníci zastávali duležité funkce pri panovníkove dvore. Jan z Michalovic patril k oblíbencum krále Václava II. (1278-1305) a proslul jako úspešný úcastník rytírských turnaju. Jeho rod držel hrad až do roku 1468. Tehdy poslední mužský clen rodu Jindrich, verný spojenec krále Jirího z Podebrad, padl v bitve u Turnova a jeho rod tak vymrel po meci. Snatkem Jindrichovy sestry Magdaleny s Janem z Cimburka a Tovacova pripadly Michalovice tomuto slavnému rodu. Tovacovští však na Michalovicích vubec nesídlili, hrad postupne podléhal zkáze a v r. 1513 se již o nem píše jako o pustém. V 19. století byla podkopána jeho vež, v dusledku tohoto se šikmo roztrhla a její horní cásti se vcelku sesuly o patro níž. V této šikmé poloze zustaly dochovány. Kousek od hradu Michalovice se nachází stejnojmenná osada s kostelem sv. Michala, jehož románské základy svedcí o tom, že byl postaven, zrejme ješte pred hradem.

DISPOZICE HRADU

Dispozice hradu byla dvojdílná. Zástavbu predhradí, kde se dodnes dochovalo pouze nekolik fragmentu zdiva, blíže neznáme. Po moste pres druhý príkop se pres malý parkán vcházelo do jeho vnejšího opevnení, které v podobe širokého parkánu obíhalo obe bocní a zadní stranu jádra. V severozápadním nároží z jeho obrysu vystupovala druhá ctverhranná, zrejme studnicní vež. Ve vnejším ohrazení dnes nejsou patrny žádné zbytky zástavby. Vnitrní cást jádra mela lichobežný obrys. Vévodila jí zmínená okrouhlá vež Putna s interiéry zaklenutými kopulí. Na vež se vystoupit tocitými schody a z jejího vrcholu je pekná vyhlídka. Schodište v síle zdi spojovalo prvé a druhé patro. Jižní a východní stranu zaujal palác ve tvaru písmene L s vetším poctem místností. Nejlépe se z neho dochovala jižní vnejší stena, napovídající, že dosahoval výše dvou pater, a obsahující i zbytky nekolika prevétu.

Accessibility: Full access

Condition: Partly ruined