Rostenice, Czech Republic
33U E 643059 N 5455808
CS: obecni urad v obci Rostenice-Zvonovice // EN: City and Town Halls in the village Rostenice-Zvonovice
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Rostenice patrí mezi nejstarší obce vyškovského okresu. Poprvé jsou zmíneny již ve slavné listine olomouckého biskupa Jindricha Zdíka. Listina není datována, odborníci ji podle údaju v textu vztahujících se ke stavbe olomouckého kostela datují do roku 1141 (i toto datum je však nekdy zpochybnováno). V soupisu církevního majetku je uvedeno, že olomoucký kostel vlastnil v Rostenicích jedno popluží.
V dalším období nemáme o obci žádné zprávy. Není to nic neobvyklého, ves existovala, pouze nepronikla do písemných pramenu (napr. i z toho duvodu, že pri uzavrení kupní smlouvy ješte nebyla vyžadována písemná smlouva). Zrejme pocátkem 14. století získal obec Jindrich z Lipé, který ji roku 1329 prodal královne vdove Elišce Rejcce. Ta odkázala Rostenice roku 1335 klášteru Králové na Starém Brne. Klášter se vsí nakládal dle potreby: tak napr. roku 1413 zapsal na vsi rocní plat sedm hriven grošu Alene z Mezirící a z Križanova, pred rokem 1408 zapsal ves doživotne Janovi z Koše. V dalších stoletích tvorila ves samostatný církevní statek, který byl po zrušení kláštera roku 1782 priclenen ke Komoranum.
Po tricetileté válce bylo v Rostenicích z 39 usedlostí 15 pustých (tedy témer polovina obce). Struktura obce byla pomerne neobvyklá: prevládaly vetší usedlosti, domku s malou výmerou polí bylo jen osm. Roku 1718 bylo v obci stále 39 usedlostí, roku 1750 bylo v obci 16 sedláku, l5 pololáníku, 9 zahradníku (malé výmery polí) a 11 chalup. V roce 1850 žilo v obci 375 obyvatel, v roce 1880 se Rostenice skládaly z 90 domu, které obývalo celkem 402 obyvatel (381 Nemcu a 21 ceské národnosti), v roce 1930 stoupl pocet domu na 118 a pocet obyvatel na 445 (420 ku 25 ve prospech Nemcu).
Obec byla obydlena nemeckými osadníky. Kostel byl postaven v letech 1857-1863. V letech 1945-1946 byli Nemci odsunuti do Nemecka a obec byla osídlena nove príchozími ceskými rodinami. Záhy zde byla zrízena škola a založen první ceský spolek (Sokol roku 1946). Ve volbách v roce 1946 zvítezili komunisté (105 hlasu z 218 možných) pred národními socialisty (88 hlasu) a lidovci (pouhopouhých 17 hlasu).

ÚREDNÍ HODINY O.Ú.

Pondelí: 13:00 - 17:00
Ctvrtek: 10:00-12:00, 13:00-17:00

EN:
Rostenice one of the oldest municipality Vyškov district. First they mentioned already in the famous list of Olomouc Bishop Henry jack. The Charter is not dated, according to experts it in the text relating to the construction of the Olomouc church date back to 1141 (even though this date is sometimes disputed). The inventory of church property is stated that the church owned in Olomouc Rostenice one popluží.
In the future, we have no news about the village. It's nothing unusual village existed only entered the written sources (eg. From the ground that upon the conclusion of the purchase agreement had not yet been written agreement required). Apparently in the early 14th century that the village of Lipa Henry, who in 1329 sold it to the queen widow Eliska Rejcce. It referred Rostenice Kings 1335 the monastery in Old Brno. The monastery village loaded as needed: for instance. In 1413 enrolled at the village annual salary of seven pounds Alena pennyworth of Mezirící and Križanova, before 1408 John wrote in village life from the Recycle Bin. In the following centuries, the village formed a separate ecclesiastical estate, which was after the monastery in 1782, attached to Komoranum.
After the Thirty Years War was Rostenice 39 of 15 deserted farmsteads (almost half of the village). The structure of the village was quite unusual: dominated by larger settlements, houses with a small area of ??the field was only eight. In 1718 the village was still 39 settlements, in 1750 the village was 16 peasants, l5 Pololáník 9 gardeners (small acreage of fields), and 11 cottages. In 1850 lived in the village of 375 inhabitants in 1880 Rostenice consisted of 90 houses inhabited by 402 people (21 381 Germans and Czech nationality), in 1930 the number rose to 118 houses and a population to 445 (420 to 25 in favor of the Germans).
The village was inhabited by German settlers. The church was built between 1857-1863. In 1945-1946, the Germans were expelled to Germany and the village was inhabited by newcomers Czech families. Soon there was a school and established the first Czech club (Sokol 1946). In elections in 1946, the Communists won (105 votes out of 218 possible) before the National Socialists (88 votes) and Christian Democrats (a mere 17 votes).

OFFICE HOURS:.

Monday: 1:00 p.m. to 5:00 p.m.