Kostel sv. Cyrila a Metodeje - Rostenice, Czech Republic
CS: Kostel sv. Cyrila a Metodeje // EN: Roman Catholic Church of St. Cyril and Methodius
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Kostel svatého Cyrila a Metodeje, který zde byl vystaven v letech 1857-1863.
Z historie jsme se o tomto svatostánku nedozvedeli vubec nic. Jelikož obec vznikla již ve 12.století a po tricetileté válce byla z poloviny neobydlená, domníváme se, že drívejší výstavba kostela nepricházela v úvahu a její obyvatelé museli chodit na mše do nekteré ze sousedních vsí.
Už z dálky k sobe lákala osmiboká cervená vež zakoncená krížem. Všimli jsme si, že ac je vež osazena hodinami, ciferníky na nich jaksi chybely.
Pred vchodem do svatostánku jsme shlédli železný kríž s Kristem a Pannou Marií na kamenném podstavci. Dvere kostela však byly zavrené a tak jsme si interiér nemohli prohlédnout. Našemu zraku však neušly reliéfy svatých po obou stranách dverí. Nápis nad hlavami svetcu nám napovedely, že se jedná o sv. Petra a sv. Pavla. Trochu jsme nepochopili, proc byl kostel zasvecen Konstantinovi a Metodejovi a na fasáde jsou úplne jiní svatí.
Když jsme se nedostali dovnitr, obešli jsme si alespon kostela dokola a shlédli tak jednolodní stavbu, prosvetlenou tremi vysokými okny a zakoncenou sanktusníkovou vežickou nad presbytárem, natrenou taktéž nacerveno. Lod je zakoncená petibokým presbytárem, taktéž s nekolika okny, ale všimli jsme si, že z obou stran bylo vždy jedno okno zazdené. Práve v tomto míste priléhají k presbyteriu dve bocní kaple, takže nás napadlo, že byly pristaveny o neco pozdeji.

EN:
Roman Catholic Church of St. Cyril and Methodius, which was built in the years 1857-1863.
From history we have learned about this sanctuary nothing. Since the village was founded in the 12th century and the Thirty Years War was half uninhabited, we believe that the earlier construction of the church was not an option and its residents had to go to Mass in one of the neighboring villages.
Even from a distance to each attracted an octagonal tower with a red cross. We noticed that although the tower is equipped with clock faces on them somehow lacking.
Before the entrance to the sanctuary we saw the Iron Cross with Christ and the Virgin Mary on a stone pedestal. But the church door was closed so we could explore the interior. Our vision, however, did not escape the reliefs of saints on either side of the door. The inscription above the heads of saints told us that this is a St. Peter and St. Paul. A bit of a mystery to us why the church was dedicated to Constantine and Methodius, and the facade is completely different saints.
When we get inside, we walked around the church, at least around and saw so nave building, lit by three tall windows and topped Sanctus tower above the presbytery, also painted red. The ship is finished off with a pentagonal presbytery, also with few windows, but we noticed that on both sides has always been one of the windows bricked up. It was at this point adjacent to the presbytery two side chapels, so we thought were built later.

Source/Zdroj: (visit link)
Type of Church: Church