Zamek Jansky vrch / Jansky vrch Chateau
33U E 642167 N 5583859
CZ: Hrad a pozdeji zámek postaven ve 13.století. EN: Originally a castle built in the 13.century, later rebuilt in a chateau.
Location: Olomoucký kraj, Czechia

Zámek Jánský Vrch, jediný zprístupnený památkový objekt jesenického okresu, tvorí spolu s krajinárským parkem výraznou dominantu mestské památkové zóny. Vypíná se na skalnatém kopci nad mestem Javorníkem, které najdete v nejsevernejším cípu severomoravského kraje, na bývalém území Slezska. Jeho historie zapocala snad již v 2. polovine 13. století, kdy byl postaven na strategicky výhodném míste nad javornickým sídlištem hrad. První písemná zmínka o hradu Javorník pochází z roku 1307 a objekt je v té dobe majetkem svidnických knížat. Svidnictí hrad odstoupili roku 1348 vratislavskému biskupovi Preclavovi z Pogarel. Od tech dob byl hrad i okolí, až na nekolik menších prestávek, soucástí rozsáhlého území, které náleželo biskupství ve Vratislavi (Wroclaw, Breslau). V prubehu 15 století byl hrad znacne poškozen. A to nejen husitskými válkami, ale predevším neštastným zásahem samotného biskupství, které nechalo poborit jeho obranný systém, aby se hrad nemohl stát oporou prípadného neprítele. Velká obnova a prestavba hradu, která zapocala za biskupa Jana Rotha až na konci 15. století. Pozdne gotická etapa výstavby byla ukoncena roku 1509 Rothovým následovníkem - biskupem Janem Thurzou. V prubehu techto úprav byl také zmenen název objektu na pocest patrona vratislavských biskupu Jana Krtitele na Jánský Vrch. Kamenné reliéfní desky, dokládající tuto etapu stavebního vývoje a jeho prejmenování, se dodnes nacházejí na zámeckých zdech. K definitivní prestavbe puvodního hradu na barokní zámek, došlo za episkopátu biskupa Filipa Gotharda Schaffgotsche (1716-1795). Na svém sídle se biskup obklopil mnohými významnými osobnostmi, predevším z oblasti hudby. V roce 1769 povolal na svuj zámek hudebního skladatele, výborného houslistu a dirigenta Karla Ditterse z Dittersdorfu a Jánský Vrch se stal záhy strediskem hudebního života pro celé Slezsko. Ditters za témer tricet let pobytu na Javorníku složil na ctyricet komických oper, címž se stal jedním ze zakladatelu nemecké. komické opery. Hudební tradice zámku i mesta spojená s touto osobností je dodnes oživována každorocne probíhajícím festivalem Karla Ditterse z Dittersdorfu nebo drobnými koncerty v rámci Zámeckého kulturního léta, které probíhají v koncertním sále behem prohlídek zámku. foto historickéPo smrti biskupa Schaffgotsche se ujal úradu biskup Josef Krystian Hohenlohe-Waldenburg-Bartenstein, kterého je potreba zmínit predevším kvuli stavebním úpravám probíhajícím již zcela v duchu nového poslání zámku - na pocátku 19.století bylo dokonceno letní sídlo. Pozitivní role objektu jako centra vzdelanosti a kultury Jesenicku byla rozvíjena i v dalších létech. V létech 1856 a 1857 se stal zámek svedkem dvou návštev básníka Josefa von Eichendorffa, predstavitele nemeckého romantismu. Na jeho pocest je pojmenována kamenná vyhlídka pred zámkem. V roce 1959 byl zámek Jánský Vrch zapujcen státu. K jeho plnému zestátnení mohlo dojít až po vzájemném majetkovém vyrovnání polské a ceské katolické církve, tedy v zárí roku 1984. Nyní je ve správe Národního památkového ústavu, ú.p.s v Kromeríži. Od 1. ledna 2002 je objekt zapsán do seznamu národních kulturních památek.

Accessibility: Full access

Condition: Intact