Zamek Hruby Rohozec / Hruby Rohozec Chateau
33U E 511146 N 5605171
CZ: Puvodne hrad prestavený v 17. století na zámek. EN: Originally a castle rebuilt in the 17. century in a chateau.
Location: Liberecký kraj, Czechia

Predchudcem dnešního zámku byl rane gotický hrad postavený po roce 1300 na skále nad rekou Jizerou. Jeho zakladatelem byl s nejvetší pravdepodobností clen rodu Markvarticu – Havel, který se podle svého nove založeného sídla zacal následne psát s prídomkem "z Rohozce". Ve 14. a 15. století se v držení zdejšího hradu vystrídali páni z Turgova, páni z Michalovic a Krajírové z Krajku. Na pocátku 16. století, kdy zámek vlastnil Konrád Krajír z Krajku, byl Hrubý Rohozec prestaven do podoby pohodlného pozdne gotického sídla. Od poloviny 16. století patril do majetku Vartenberku, kterí po roce 1600 pristupují k jeho další prestavbe, tentokrát již do podoby renesancního zámku. Vartenberkové se však zúcastnili stavovského povstání, a proto jim byl po bitve na Bílé hore majetek zkonfiskován; v roce 1623 pak Hrubý Rohozec koupil vojevudce Albrecht z Valdštejna. Od nej však již roku 1628 získává zámek Mikuláš Des Fours, jehož potomkum pak sloužil jako rodové sídlo po více než tri staletí, tedy až do konfiskace v roce 1945. Príslušníci rodu Des Fours (od roku 1798 Des Fours Walderode) si zámek, jeho interiéry i nejbližší okolí upravovali podle svých požadavku a dobového vkusu. Hrubý Rohozec tak prošel nejprve barokní úpravou; z období baroka se do dnešních dnu dochoval interiér zámecké kaple Nejsvetejší Trojice vybavený barokním a rokokovým zarízením. Konecnou podobu zámek získal v 19. století, kdy byl podle návrhu architekta Jana Filipa Joendla prestaven ve stylu empíru. Romantické úpravy z poloviny 19. století (napr. novogotický portál dverí vedoucích na schodište do zámecké kaple) pak již na celkovou podobu zámku nemely výraznejší vliv. V 19. století získaly svou dnešní podobu i nekteré ze zámeckých interiéru, z nichž k nejvýznamnejším patrí jídelna s cennou výmalbou sten a stropu ve stylu romantické gotiky ci nekteré pokoje druhého patra vymalované ve stylu druhého rokoka. V soucasné dobe se interiérum postupne vrací puvodní podoba ze 30. let 20. století, kdy na zámku bydlel jeho predposlední majitel hrabe Mikuláš Vladimír Des Fours Walderode s manželkou Gabrielou Karolínou a syny Maxmiliánem a Ludvíkem.

Accessibility: Full access

Condition: Intact