Cachticky hrad / Cachtice Castle
CZ: Romantický hrad ze 13.století. EN: A romantic castle built in the 13.century.
Location: Trenčiansky kraj, Slovakia

Cachtický hrad je zrícenina hradu na Slovensku v okrese Nové Mesto nad Váhom poblíž stejnojmenné obce Cachtice v Malých Karpatech. Nachází se na vápencovém kopci ve výšce 375 m n. m. a tvorí tak neprehlédnutelnou dominantu. Hrad vznikl ve 13. století jako strážní hrad, který mel chránit západní hranici Uherska. Brzo poté ho dobýval a silne poškodil ceský král Premysl Otakar II. V 17. století zacal ztrácet na významu jako ochranný hranicní hrad a zacal upadat a pustnout. Ke hradu patril také cachtický zámek (hlavní sídlo Alžbety Báthoryové), který se nacházel prímo ve mestecku. Povesti ríkají, že ze sklepení vedly zámecké chodby až na hrad a naopak. Chodby však byly údajne zasypány a nikdo se tedy nedozví, byly-li skutecností a nebo pouze povestí. Hrad proslul predevším díky Alžbete Báthoryové, uherské šlechticne prezdívané Cachtická paní, která byla povestná tím, že se na hrade koupala v krvi dívek, aby si uchovala svou krásu co nejdéle. Roku 1611 byla odsouzena k doživotnímu žalári. Zemrela o 4 roky pozdeji (21. srpna 1614) ve veku 54 let. V roce 1981 se zde natácela komedie Oldricha Lipského Tajemství hradu v Karpatech. Na památku je zde umístena pametní deska. V prubehu let 2012–2014 na hrade probíhaly rozsáhlé rekonstrukcní práce, které památku zachránily pred úplnou devastací. Projekt byl financován ze státního rozpoctu SR a eurofondu. Obnášel rozsáhlou stabilizaci narušeného zdiva, odlesnení, odkrytí nekolika zasypaných historických hradních struktur, zastrešení kaplicky a hospodárského objektu a další práce.

Accessibility: Full access

Condition: Partly ruined