Zamek Detenice / Detenice Chateau
CZ: Krásný opravený zámek v Detenicích. EN: A very nice repaired chateau in Detenice.
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

Krásný do cervena zbarvený zámek Detenice leží na samém okraji Ceského ráje, nedaleko obce Libán. Podle povesti vznikly Detenice za vlády knížete Oldricha v 11. století. Ten ve zdejších lesích našel opuštené deti, kterým nechal postavit ves a na jejich pocest ji pojmenoval Detenice. Zámek patril mnoha majitelum, jedním z nich byl i Albrecht z Valdštejna, který ho získal v roce 1618. Renesancní zámek prošel barokní a pozdeji i klasicistní úpravou. V roce 1927 koupil Detenice ing. Emanuel Rehák, který již tenkrát cást zámku zprístupnil verejnosti. V rode 1948 musel pan Rehák s manželkou zámek opustit a nastehoval se do jednopokojového bytu v Kladne. Jeho cenné sbírky byly zcásti rozkradeny. Na zámku vznikla zvláštní internátní škola, dnes receno pasták. V roce 1998 se však zámku blýsklo na lepší casy. Zámek koupili manželé Ondráckovi a po rozsáhlé rekonstrukci zámek zprístupnili verejnosti. Pri prohlídce zámku navštívíte celkem 16 pokoju, které jsou stylove zarízeny. Uvidíte krásný pánský salonek s loveckými nástennými výjevy, hudební salonek, dámský salonek zarízený do cervena a v hlavní vstupní místnosti je k videní unikátní sbírka lodních del. Výzdobu zámku doprovázejí lovecké trofeje, dobový nábytek, krištálové lustry, rokové štuky, vzácné obrazy ci stylové hodiny. Vybavení pokoju jsou naaranžovány velmi autenticky, jako by si panstvo jen na malou chvíli odskocilo. Hned vedle zámku stojí stredoveká krcma, která verne kopíruje zvyky své doby, a pivovar. Hlad a žízen zažene chutné stredoveké jídlo a pivo z místního pivovaru, které má kouzelnou moc. Krcma nabízí stredoveký program každý den, krome nedele a pondelí, - na stolech tancují krásné brišní tanecnice za doprovodu líbezné dobové hudby, kterou hrají stredoveký hudebníci. O zábavu se starají i fakír, kejklír, žebráci a žebracky, carodejnice, kuchtíci i vymítaci dáblu. Stredoveká atmosféra strhne urcite každého.

Accessibility: Full access

Condition: Intact